Wanner is het een REDOX reactie en wanneer is het een ZUUR/BASE reactie?

Ik heb morgen een Scheikundeproefwerk dat o.a. over reactievergelijkingen gaat. De REDOX reacties en ZUUR/BASE reacties komen er dan voor. Maar ik weet niet hoe je kunt weten wanneer je te maken hebt met een REDOX reactie of ZUUR/BASE reactie.
Stel dat er wordt gevraagd geef de vergelijking van Zoutzuur met Ammoniak of Calciumcarbonaat met verdund salpeterzuur, hoe weet ik dan dat dit een ZUUR/BASE reactie is?? Graag hulp, tips en adviezen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een zuur-base reactie gaat het over zuren en basen; daar moet je er een aantal van uit je hoofd kennen en de rest is op te zoeken in BINAS 49. Bij een redox reactie gebruik je een aantal reductoren en oxidatoren die je hebt moeten leren en je gebruikt BINAS 48. De voorbeelden die jij noemt zijn duidelijk zuur-base reacties want: H3O+(zuur) en Cl- met NH3(base) / H3O+(zuur) n NO3^-1 met Ca2+ CO3 ^2-(carbonaat is base) Kijk altijd eerst naar BINAS 49, dan BINAS 48 en houd rekening met een eventuele neerslagreactie( BINAS 45)

Als er protonen (H+) worden uitgewisseld gaat het om een zuur-base-reactie. Zoals zoutzuur een proton afgeeft aan ammoniak tvv ammonium. Bij redoxreacties vinden reducties en oxidaties plaats en worden dus elektronen uitgewisseld. Kortom: nemen een zuur en/of base deel aan de reactie en wisselen deze een H+ uit? Dan is het een zuur base reactie. Verandert van een van de deeltjes tijdens de reactie het oxidatiegetal? Dan is het een redoxreactie. Zo eenvoudig is het.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100