wat is het verschil van wrijvingskracht bij voorwerpen met een verschillende vorm bij een vrije val?

(liefst met een bron)

Weet jij het antwoord?

/2500

In het kort: Als een voorwerp niet aerodynamisch is, is de weerstand op het voorwerp tijdens het vallen groot. Natuurlijk heeft de grootte van het voorwerp ook invloed op de wrijvingskracht, maar daar vraag je niet naar. Je kan je voorstellen dat een voorwerp met een vlak oppervlakte veel meer botst tegen de luchtmoleculen dan een voorwerp met een kleine oppervlakte. Als het voorwerp niet goed kan "snijden" door de luchtmoleculen, dan is de wrijving op dat voorwerp dus groter.

Wrijvingskracht is afhankelijke van de luchtsnelheid en de luchtweerstand. Hoe hoger de luchtsnelheid hoe hoger de wrijvingskracht. De luchtweerstand is afhankelijk van de vorm en de ruwheid van de oppervlak. Een golfbal heeft puntjes en heeft een langere luchtweerstand dan een gladde bal met dezelfde diameter, dus er dient nauwkeurig gekeken worden naar de vorm het type oppervlakte maakt uit. Wrijvingkracht is iets statische, maar de juist bij de vrije val en lucht is dynamische eigenschappen zeer van belang. Een wat technischer verhaal staat in een wikipedia artikel over luchtweerstand welk ik als bron zal toevoegen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtweerstand

Wat ik heb geleerd met natuurkunde is dat een voorbeeld van een zeer aerodynamisch object in vrije val een waterdruppel is. Water kan als vloeistof goed vervormen en vormt zich dus naar zijn optimale aerodynamische vorm (weg van de minste weerstand).

Basisformule luid: Fw,l = ½ * ρ * CW * A * v2 Fw,l = luchtwrijving (N) ρ = luchtdichtheid (kg/m3) CW=weerstandscoefficient A = oppervlak (m2) v = snelheid (m/s) Wanneer je de frontale oppervlakte vergroot krijg je een hogere weerstand, bij gestroomlijnde objecten gelden andere formules

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100