Waardoor is de breking op de onderstaande platte 'cirkel' sterker dan de ovale 'cirkel'?

Normaal gesproken, dacht ik, is de breking van licht door een platter oppervlak minder dan een gekromd vlak (gegeven dezelfde omstandigheden). Nu wordt evenwel bij de uitleg over de breking van licht door het hoornvlies gesteld dat een platter oog meer breekt dan een (horizontaal liggend) ovaal hoornvlies. Dit lijkt mij in tegenspraak. Hierbij is misschien nog van belang dat de randen van het hoornvlies iets dikker zijn dan het centrale gedeelte, maar dat lijkt me bij beide figuren dezelfde rol te spelen.
Waar is de sterkere breking bij een platter hoornvlies dus aan te wijten?

Zie bijlage voor tekening. De blauwe tekening staat iets over het midden. http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/bouw_functie_cornea_conjunctiva_bindvlies/

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij interpreteer je het woord platter verkeerd. De tekeningen in het linker plaatje geven een vóóraanzicht van de cornea. Dus niet een zijaanzicht zoals in plaatje c. De tekeningen in het rechter plaatje gaven de bijbehorende zijaanzichten. Dat platter slaat dus niet op de BOLLING van de cornea, maar op het feit dat de cornea iets breder is dan hoog. Niet cirkelvormig, dus. Bovendien is de geschetste breking niet de breking van het hoornvlies, maar de breking van het hoornvlies met de VOK samen! (Het hoornvlies zelf breekt zo goed als niet.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100