Moet ik, als ik een concentratie van een stof wil rekenen, altijd in g/l rekenen of mag ik ook met g/ml rekenen?

kan ik dat doen of moet ik altijd, ook al heb ik bv. 7.1 ml en 110 gram, de milliliters naar liters rekenen?

Toegevoegd na 18 uur:
Om de vraag meer op te helderen: Ik heb suikersoort A en suikersoort B, Suikersoort A kan 5g in 100ml water opgelost worden en suikersoort B kan 9g in 100ml water opgelost worden.

Ik wil van suikersoort A 70ml en van suikersoort B 40ml met elkaar mengen.

wat is dan de concentratie van de ontstane mengsel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het maakt niet uit of je grammen per liter of per milliliter als eenheid opgeeft, maar er zullen weinig stoffen zijn waarvan 110 gram volledig oplost in 7,1 milliliter water. Als de oplossing zogezegd verzadigd is kan er niet meer stof oplossen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verzadigde_oplossing

Op zich maakt dat niet uit, als je g/l vergelijkt met g/ml is het enige verschil ook maar die 'milli' wat gewoon 10^-3 betekent. Tenzij er bijvoorbeeld naar de SI-eenheden wordt gevraagd natuurlijk, maakt dat dus niet uit. Wel opletten waar je over spreekt, bij verschillende gedefinieerde concentraties verschillen de afspraken. Zo moet je weten of je over de verhouding t.o.v. het totaal spreekt of over de verhouding op zich zoals bijv. bij massa-massa percentages. Om de principes even te verduidelijken a.d.h.v. je voorbeeld: 5g/100ml = 0,05 g/ml wil je dit omrekenen naar g/l wordt het dus eigenlijk: 0,05 g / 10^-3 l = 0,05 . 10^3 g/l = 50 g/l 9g/100ml wordt uiteindelijk op eenzelfde manier 90 g/l Uitrekenen hoeveel suiker er zit in suikersoort A kan dan als volgt: 70 ml . 50 g/l = 3500 ml.g/l je kan die liters dan wegdelen en dan wordt dat 3500 mg en dat is 3,5 g. Zoals je ziet hetzelfde resultaat dan wanneer je had gerekend met 0,05 g/ml: 70 ml * 0,05 g/ml = 3,5 ml.g/ml en dan deel je de milliliters weg: 3,5 g Voor suikersoort B doe je hetzelfde: 40 ml . 0,09 g/ml = 3,6 g Op zich kan je de concentratie van het uiteindelijk ontstane mengsel niet berekenen a.d.h.v. deze gegevens omdat de massa van een mengsel wel altijd gelijk is aan de som van de massa's van de oorspronkelijke producten maar dat geldt niet voor het volume. Een mengsel van 70 ml van oplossing A en 40 ml van oplossing B hoeft dus niet per se 110 ml te zijn. Laat ons er van uitgaan dat dan nu wel zo is dan deel je opnieuw door die 110 ml en dan is de concentratie: 31,8 g/l voor suikersoort A 32,7 g/l voor suikersoort B 64,5 g/l voor de totale suiker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100