Hoe werkt een universeelindicator precies?

Hoe kan het dat een universeelindicator in een zure omgeving een stof een andere kleur geeft datn in een basische omgeving? Wat zorgt voor de kleurverloop?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn ook indicatoren die meerdere kleuren krijgen over een breed bereik van pH-waarden. Vaak wordt dit gerealiseerd door gebruik te maken van een mengsel van indicatoren.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/PH-indicator

De kleur van een molecuul wordt bepaald door de electronenconfiguratie. Wanneer daar een verandering in komt, doordat het aantal electronen wijzigt of doordat de electronen zich anders verdelen over een molecuul verandert de kleur. De H+ deeltjes rondom de indicatior hebben invloed op de electronenconfiguratie en dus op de kleur. Voor elke indicator is de concentratie H+ (pH) waarbij net dat kleurverschil optreed dat wij kunnen zien verschillend. Toegevoegd na 20 uur: Rodekoolsap is een aardige doe het zelf indicator. Hoe de electronenstructuur verandert bij verschillende pH waarden is in de afbeelding te zien. Toegevoegd na 20 uur: Rodekoolsap is een aardige doe het zelf indicator. Hoe de electronenstructuur verandert bij verschillende pH waarden is in de afbeelding te zien. Toegevoegd na 21 uur: Rodekoolsap is een aardige doe het zelf indicator. Hoe de electronenstructuur verandert bij verschillende pH waarden is in bron 1 te zien. (Het lukte me niet om het plaatje als afbeelding toe te voegen). Iets meer achtergronden over kleurverandering staan in bron 2. Het komt erop neer dat wanneer een electron meer ruimte krijgt om te bewegen over verschillende atomen de energie nodig voor absorbtie kleiner wordt. het geabsorbeerde licht schuift van blauw naar rood. De kleur die gezien wordt is de complementaire kleur van dat geabsorbeerde licht. Toegevoegd na 21 uur: Dat er een paar keer hetzelfde staat komt omdat ik een afbeelding wilde laden. Dat lukte niet, mnaar de tekst werd wel geplaatst. Toegevoegd na 21 uur: Bron 1 en 2 worden door het bij het uploaden omgedraaid. Wat ik bron 1 noem is dus bron 2 en omgedraaid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100