tot welke onderdruk kan een mens zuigen?

Als je met een rietje water opzuigt, hoe lang moet dit zijn, als dit verticaal opgesteld staat, dat je t water niet meer kan opzuigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen kunnen door zuigeneen onderdruk van tussen de 0 en 1 atmosfeer halen, waarbij ze vermoedelijk niet echt dicht in de buurt van 1 atmosfeer onderdruk zullen komen. In theorie komt men maximaal tot 1 atmosfeer onderdruk (want dat is vacuum ofwel een druk van nul absoluut), groter kan de onderdruk nooit zijn. In de praktijk kunnen met de krachtigste en slimste apparaten wel aardige benaderingen van vacuum gemaakt worden, maar zo sterk kan een mens niet zuigen. Het probleem met vacuum is dat bij heel lage druk allerlei stoffen gaan koken en/ of verdampen. Ook de stoffen waaruit wij zelf bestaan. Die gaan op een gegeven moment storend werken omdat die moleculen 'tegendruk' gaan leveren. Ook een enorm sterk persoon zou de theoretische onderdruk niet halen. Zie ook mijn opmerking (reactie) over de wijze waarop je voorstelt dit te meten!

Dat ligt enigszins aan de diameter van je rietje. De twee limiterende factoren zijn de omgevingsdruk (gemiddeld iets meer dan 1000 hPa) en de kracht in je kaak waarmee je zuigt. aangezien de het oppervlak van de zuiger (de kaak) en het rietje door elkaar mag delen wordt naar mate je rietje kleiner wordt de hefboomwerking steeds groter. Als echter de kracht van de zuiging in het rietje groter wordt dan de omgevingsdruk (en je rietje is lang genoeg) dan duwt de zwaartekracht net zo hard de vloeistof naar beneden als jij er aan zuigt (of eigenlijk, zo hard als de omgeving er van onderaf tegenaan duwt) dus daarboven heb je dan een vacuüm.

Maximaal is dat circa 10 meter. Waarom maximaal 10 meter? Als je zuigt komt het water omhoog omdat er onderdruk is boven het water in het rietje. Het water wordt dan vanuit het glas omhoog geduwd door de luchtdruk. Deze luchtdruk zal ongeveer 1 atmosfeer zijn (als je op zeeniveau bent). Luchtdruk van 1 atmosfeer is vergelijkbaar met een waterkolom van ongeveer 10 meter. Daarboven zal het water dus nooit kunnen stijgen, ook niet als je mechanisch zuigt. Je zuigt met je longen en wat je dan met een rietje probeert te doen is alle lucht uit het rietje naar je longen te verplaatsen. Als je een rietje hebt met een doorsneden van 1 centimeter en je gaat uit van een longinhoud van tussen 4 en 5 liter dan kun je makkelijk de lucht uit 10 meter rietje in je longen kwijt. Dus die 10 meter moet te halen zijn, maar om andere redenen kom je niet daarboven.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_gaswet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100