wat betekent het wanneer een verhouding een hoge waarde heeft ?

Ben nu bezig met een stukje scheepsstabiliteit, daarin wordt vermeld dat een grote waarde voor L/B (lengte/breedte) gunstig is voor de snelheid,maar ongunstig voor wendbaarheid en stabiliteit.

Weet jij het antwoord?

/2500

De verhouding L/B heeft een hoge waarde wanneer L/B een groot getal is als je het uitrekent. L/B is een groot getal wanneer L veel groter is dan B.   Toegevoegd na 2 minuten:   Voorbeeld: Een schip met L=20m en B=2m heeft een lengte-breedte-verhouding van 10, want L/B is 20m/2m en dat is 10. Een schip met L=100m en B=20m is veel groter dan het eerste schip, maar het heeft een kleinere lengte-breedte-verhouding. Bij dit schip is namelijk L/B gelijk aan 100m/20m en dat is 5. Het kleine schip van 20m bij 2m heeft dus een twee keer zo grote lengte-breedte-verhouding als het grote schip van 100m bij 20m.   Toegevoegd na 4 minuten:   Hoe groter de lengte-breedte-verhouding, hoe ranker ("slanker") het schip is. Een rank schip is sneller dan een breed ("log") schip, maar het is moeilijker om een rank schip de bocht om te krijgen. Dus hoe groter de lengte-breedte-verhouding, hoe minder wendbaar een schip is. Maar het is dan wel weer sneller.  

Een lang schip kan moeilijk uitwijken. Een kano ook. Een vierkant of rond schip (L en B zijn gelijk) draait als een tol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100