Twee redenen, afvoer van stof die van de remmen is gesleten, kwijt te raken, dit kan anders op plaatsen gaan zitten die de remwerking belemmert of als slijpsel tussen remtrommel en remschoen gaat meerollen en een verminderd remvermogen veroorzaakt , de andere reden is enige koeling in de trommel door luchtwerveling veroorzaken, waardoor de trommel, de aandrukcilinder en de remschoen zelf koeler blijven en tijdens het niet remmen beter gekoeld wordt.
Remtrommels kunnen hun warmte minder goed kwijt als remschijven/remklauwen, daar staat tegenover dat weersinvloeden minder in trommels doorwerken. Uit ervaring weet ik dat remtrommels op de achterwielen beter op de handrem reageren als remschijven en als geheel wat langer meegaan dan de remblokken die gebruikt worden met remklauwen.
Toegevoegd na 11 minuten:
het is wel van belang de trommels en klauwen goed in de gaten te houden, anders kan een opstaande rand in de remtrommels gesleten worden waardoor het moeilijk/'zowat onmogelijk wordt om de trommel van de as te trekken. Dat is nodig om de laagdikte op de remschoen te controleren. Het verdient aanbeveling de binnenkant van de trommel en de drukcilinder/remschoenen te reinigen en op lekkage van remvloeistof te controleren. In dat geval de remcilinder vervangen!
Ook is het van belang een beginnende vorming van een opstaande rand in de trommel weg te (laten)slijpen.
Trek bij hete trommelremmen liever niet de handrem krachtig aan, de trommel kan dan onrond worden. Dit veroorzaakt vervelend remgedrag en onbalans in de wielen die zich met uitbalanceren van de banden niet laat verhelpen.