is er spiegelbeeld isomerie mogelijk bij cis-trans?

is er spiegelbeeldisomerie mogelijk bij cis-trans isomerie

Weet jij het antwoord?

/2500

Cis-trans en optische isomerie (enantiomeren) zijn twee opties van de stereo-isomeren: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stereo-isomeren Daar waar je elkaars spiegelbeeld bent, zul je altijd je trans-eigenschap van het molekuul behouden.Ofwel, het spiegelbeeld van een cis zal nooit een trans worden. Dus, om kort te zijn, nee, er is geen spiegelbeeld mogelijk bij cis-trans isomerie

Dat is alleen mogelijk als er in het e molecule met de cis-trans verbinding nog een of meer asymetrische koolstofatomen zijn (dus buiten die twee van de cis-trans binding)

Het beste is altijd om een voorbeeld te geven: neem 4-chloor-2-penteen. Het 4de C-atoom is asymetrisch dus er is een links- en een rechts-draaiende isomeer mogelijk. Maar vanwege de dubbele binding kan het ook nog cis- en trans zijn. Er zijn dus 4 mogelijkheden: - rechtsdraaiend-cis-4-chloor-2-penteen - linksdraaiend-cis-4-chloor-2-penteen - rechtsdraaiend-trans-4-chloor-2-penteen - linksdraaiend-trans-4-chloor-2-penteen Als er alleen een mogelijkheid van cis-trans-isomerie is, kunnen de beide isomeren niet optisch actief zijn. Een uitzondering geldt voor cyclische moleculen, waar cis en trans wordt veroorzaakt door de starheid in de ring; dat is een ander verhaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100