Waarom werken de enzymen minder (goed) wanneer je ziek bent of wanneer je onderkoeld bent?

Weet jij het antwoord?

/2500

Doordat enzymen eiwitten zijn, is de activiteit van enzymen afhankelijk van de temperatuur. Als de temperatuur wijzigt, wijzigt ook de ruimtelijke structuur van het enzym. Ieder enzym heeft een optimale activiteit bij een bepaalde temperatuur. Bij een lage temperatuur zijn de meeste enzymen niet actief, doordat de deeltjes te traag bewegen. Bij hogere temperaturen (boven 50°C) kan een enzym ook niet meer functioneren, door denaturatie (het verlies van de ternaire en quarternaire structuur). De enzymwerking is maximaal rond de 37°C. Dat is niet voor niets de lichaamstemperatuur van de mens. Wanneer we bijvoorbeeld koorts hebben, dan vermindert onze enzymwerking, doordat onze lichaamstemperatuur stijgt. Andersom gaat het bij onderkoeling : dan daalt onze enzymwerking, doordat onze lichaamstemperatuur daalt.

Bronnen:
http://www.ziekdoorvoeding.nl/invloed-op-e...

Enzymen werken het beste bij lichaamstemperatuur, dus logisch als je koorts of onderkoelt bent dat de enzymen minder goed werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100