Kan je als mens van 50 kilo omhoog gezogen worden in de turbulentie van de propeller van een helikopter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoi, aannemende dat je de rotor bedoelt, is het antwoord nee. De rotor blaast de lucht hard naar beneden om (door de wet Actie = - Reactie) de helicopter naar boven te tillen. De lucht zal je dus hooguit tegen de grond drukken.

Een helicopter kan wel degelijk een zuigende werking uitvoeren, door zijn wieken te draaien zodanig dat hij het toestel naar beneden drukt bv bij de start als er veel wind is . Daarvoor moet hij dan lucht van onder de wieken naar boven blazen, waardoor er een luchtstroom ontstaat van onder naar boven. omdat deze verplaatsing van lucht verdeeld is over een groot oppervlak van de wieken is de luchtverplaatsing op de plaats waar je dan staat niet voldoende om 50 kilogram naar boven te zuigen. natuurlijk is het niet echt verstandig om onder een helikopter te lopen wanneer je geen toestemming hebt. In het andere geval blaast het toestel de lucht naar beneden. Robby BB

Nee, ik ben zelf helicopter landing officer op zee dus sta er vaak genoeg naast. Je zal eerder weg geblazen worden dan opgezogen. Klein vuil zoals schroefjes of iets dergelijks zullen dan ook eerst weg geblazen worden maar eenmaal in de lucht zouden ze wel opgezogen kunnen worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100