In welke richting loopt elektrische stroom?

Ik heb op cursus geleerd dat elektrische stroom loopt van de min pool naar de plus pool. Maar nu we bij diodes aangekomen zijn wordt opeens weer gesteld dat de elektrische stroom van plus naar min gaat.
(zin uit de cursus: De stroom kan maar in één richting door het circuit (van plus naar min) en één van de diodes zal de stroom niet doorlaten.)

Dus nu weet ik het niet meer en raak helemaal in de war met de sper en doorlaatrichtingen van diodes.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij diodes moet je 'gewoon' denken in 'stroom loopt van + naar -'. Als de sper aan de plus kant van een schakeling staat, dan zal er dus geen stroom lopen naar de andere kant. De opmerking dat stroom van - naar + loopt komt misschien omdat elektronen negatief geladen zijn. Een positieve lading (plus-pool) betekent dus een gebrek aan elektronen. Een negatieve lading (min-pool) betekent een overschot aan electronen. Stroom loopt van + naar -, maar electronen gaan van - naar +

De stroom loopt van + (positief) naar - (negatief), dat van die elektronenstroom kan u best vergeten want dat maakt het alleen maar inwikkelder. Wat de diode betreft kan u best kijken naar het symbooltje welke een pijl voorstelt, dat is de richting van de stroom.

Dat is te vergelijken met een waterval, het gaat van hoog naar laag (plus naar min)

De stroom deeltjes loopt van min naar plus, dat komt omdat men niet wist toen plus en min benoemd werden dat de verplaatsende deeltjes een negatieve lading hadden. Toen men dat wel in de gaten kreeg is afgesproken dat de stroom van plus naar min loopt omdat de negatieve stroom van min naar plus loopt. omdat in de wiskunde --X-- = +, klopt de redenering dat de stroom van plus naar min loopt. Had men beseft dat de verplaatsende deeltjes een negatieve lading hadden op het moment dat men -- en + toe ging kennen , dan had men de polariteit andersom benoemd. Het echte probleem is dus dat negatieve lading zich verplaatst en dat werkt verwarrend, het lijkt een beetje op dat men vroeger geld verplaatste (in de EU) en nu schulden, negatief kapitaal dus. Om het systeem echter waardevast te houden dient men dus de stroom van plus naar min te laten lopen, DAT heeft men dan dus afgesproken. Voor mensen die met elektronica enz. werken is het wel degelijk belangrijk dat men weet dat elektronen zich verplaatsen . Er bestaan echter ook positronen (dus in massa gelijk aan een electron maar met een positieve lading) welke oa. in de geneeskunde heel positief worden ingezet. Je kunt ze echter niet in een stroomkring inzetten, ze krijgen ruzie met elektronen, lossen in een klap van 1,1 MeV in elkaar op en zijn dan beiden verdwenen. Dus de stroom loopt altijd van plus naar min en elektronen zijn (hoewel nuttig) gewoon negatief en lopen dus de tegengestelde kant op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100