Hoe komt het, dat als de zon schijnt, eerst aan de onderkant de sneeuw ontdooit?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat is niet zo, de bovekant smelt eerst. de muizen maken gangen onder de sneeuw en als het dooit smeld het bovenste deel en komen muizenpaadjes in het zicht

Als de temperatuur dan nog steeds onder nul is heb je inderdaad gelijk. Dan smelt de sneeuw het eerst van onder, omdat de grond die zichtbaar is het licht opneemt en omzet in warmte. De sneeuw doet dit niet omdat deze wit is. En reflecteert dus al het licht. Is de temperatuur wel boven nul dan klopt je bewering niet en smelt de sneeuw van boven.

Dit verschijnsel heet sublimeren dwz overgang van vaste stof naar gas ( in dit geval waterdamp) de overgang van een vloeistof naar gas heet verdampen dat weet iedereen. Sublimeren is niet zo bekend. Alleen van het spreekwoord iets verdwijnt als sneeuw voor de zon. Sublimeren treedt dus ook op als het nog vriest door de warmte van de zon gaat het omzetten naar dampvorming zo snel dat proces smelten wordt overgeslagen echter helemaal 100% gebeurt het niet altijd en dat laat zich dan zien als wat vochtigheid onder of langs de sneeuw.

Over het algemeen is de grond op enige diepte nog warm (gemiddelde jaartemperatuur plus een minieme bijdrage door de aardwarmte), omdat de grond is bedekt met sneeuw zal de warmte van de aarde naar de onderkant van de sneeuw vloeien. Onder de sneeuw is er maar erg weinig vorst, toen het kwik vorig jaar onder de twintig graden schoot, gaf de thermometer op de grond (onder de isolerende sneeuw) bij het Wageningse weerstation een temperatuur van 0 graden aan. Op onze breedtegraden zal de sneeuw dus zeker gaan smelten, al is het buiten nog erg koud. Aan de bovenkant kan de sneeuw onder invloed van de zonnewarmte weer gaan verdampen, ik heb wel eens waargenomen dat die damp ook enkele centimeters hoger weer neersloeg bij zeer koud en zonnig weer. Is het boven het vriespunt dan zal de sneeuw aan beide kanten afsmelten. Een ander effect is nog zonlicht dat niet wordt gereflecteerd door de sneeuw en wordt geabsorbeerd aan het donkere aardoppervlak, dat daardoor verwarmd wordt en de sneeuw door geleiding laat smelten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100