Kan wind snijden?

Ik had bij klokhuis gezien dat je met water door een auto heen kan snijden onder hoge druk. Dus ik vroeg me af of je met wind ook zoiets kan als de druk maar hoog genoeg is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Snijden gaat door het wegnemen van materiaal. Al is het maar een dun laagje. De waterstraal neemt ijzerdeeltjes mee, en dat gebeurt doordat het water de ijzerdeeltjes wegdrukt. Een plasmastraal verhit de deeltjes, zodat deze verdampen. Je kan ook snijden met een laserstraal, die laat de deeltjes ook verdampen. Welk voordeel zou een gas kunnen bieden? Het heeft weinig massa en een lage temperatuur. Dus het mist de benodigde kenmerken. Als je in een toestel een hoge druk kunt opbouwen, kun je beter kiezen voor een vloeistof dan voor een gas, omdat de vloeistof minder divergeert en meer massa dus impuls heeft. Je zou nog kunnen denken om het gas te ioniseren en daarna tot zeer hoge snelheid te versnellen, zoals in een ionenmotor. Maar ja, dan heb je eigenlijk al een plasma. Dus in theorie zou het mogelijk zijn, maar het heeft geen bekende voordelen.

Als de druk maar hoog genoeg is of het materiaal zacht genoeg, dan zal het zeker gaan. Met luchtdruk kan je zandlagen "snijden", maar staalplaat zal niet eenvoudig zijn.

Wind kan niet snijden. Wel lucht onder hoge druk

alleen door toevoeging van heel fijn zand lukt dat misschien, als er maar genoeg druk achter staat zoals je zegt, wind alleen heeft geen "massa" om iets te snijden.. het apparaat bestaat zelf niet, maar in theorie is dit gewoon mogelijk!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100