Hoe hoog moet het alcoholpercentage zijn in een fles drank, wil het niet bevriezen in de vrieskou buiten?

Stel, je legt een fles drank buiten in de bosjes. Het is nacht, en de temperatuur ligt rond de -8 graden Celsius. Hoe hoog moet het alcoholpercentage dan zijn, wil het niet bevriezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

vriespunt van alchol is (-114 °C), van water (0°C). Bij 20% alcohol is het vriespunt dus 0.2 * -114 + 0.8 * 0 = -22 graden. Bij 40% alcohol is het vriespunt dus 0.4 * -114 + 0.6 * 0 = -44 graden.

Zoals je ongetwijfeld weet, alcohol (ethanol) heeft een erg laag vriespunt, zo’n -115°C, en naarmate je meer water ermee mengt, gaat de vriespunt omhoog. Via de link kan je zien hoe dit proces ongeveer gaat. Met een alcohol percentage van 40% is de vriespunt -23°C, en dat is net iets kouder dan een normale vriezer voor thuis, die rond de -18 of -20°C zit. Een fles wijn met een alcohol percentage van 12-13% zal dan in theorie rond de -5 of -6°C vriezen. Maar alcohol is niet de enige factor die het vriespunt van een drank bepaalt. Andere stoffen die opgelost zijn in je drank (suikers, zouten, allerlei organische smaak- en kleurstoffen) hebben invloed hierop, en hierdoor daalt de vriespunt nog iets verder. De ene drank heeft uiteraard meer stoffen in oplossing dan de andere, neem b.v. wodka, die bijna uitsluitend uit alcohol en water bestaat, en martini, die heel veel suiker bevat. Wat je ook kan krijgen, is dat sommige van de opgeloste stoffen gaan kristalliseren voordat de drank daadwerkelijk bevriest. Dus het is niet een-op-een uit de alcohol/water verhouding te zeggen op welke temperatuur je drank zal bevriezen, maar het blijft sowieso de belangrijkste factor. Toegevoegd na 3 minuten: Voor alle duidelijkheid "vriespunt daalt" betekent dat de temperatuur lager moet zijn, wil je de drank laten bevriezen. Dus met toegevoegde zout of suiker, dan moet de temperatuur lager zijn. Dat is ook de reden waarom de wegen met zout gestrooid worden: om het vriespunt van het water op de wegen te verlagen zodat er zich geen ijs vormt.

Bronnen:
engineeringtoolbox.com/ethanol-water-d_989.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100