Keukenazijn bevat 4-5% natuurlijk azijnzuur en is , zowel omdat het een zwak zuur is (weinig azijn is geioniseerd als zuur in oplossing aanwezig ) EN deconcentratie is laag, zodat zowel de beschikbaarheid als de hoeveelheid H3O+ geen bijzonder gevaar oplevert .
PAS OP, dit geldt voor NEDERLANSE keukenazijn.
In andere landen hebben ze geconcentreerd azijn soms zelfs bizout en peper staan en zijn een paar druppels genoeg voor het effect waar je hier een scheutje gebruikt.
Deze buitenlandse azijn is wel gevaarlijk voor de ogen maar niet heel erg voor de huid, wat verdunnen met water (afspoelen) is voldoende, dit geldt ook voor kleding.
De nederlandse azijn is meestal niet agressief genoeg om materiaal aan te tasten,
daarom is schoonmaakazijn (ook wel dubbelazijn genoemd) 8-10% azijnzuur.
De rest is water, er hoort GEEN methanol in te zitten, anders MOET dat vermeld staan, methanol is naast zeer giftig ook agressief voor oa kunststoffen.
Zowel keukenazijn als huishoudazijn worden niet tot gevaarlijke stoffen berekend als ze juist worden toegepast,
geconcentreerd azijnzuur is echter een gevaarlijke stof, agressief en geeft dampen af die de slijmvliezen sterk irriteren, het best is om daarmee in een zuurkast te werken.
Als geconcentreerd azijnzuur verdunt wordt tot keukenazijn, dan is het daaraan gelijk te stellen, wanneer het azijnzuur zelf van chemisch zuivere kwaliteit is.
Er is ook nog azijnessence, dat is 80% azijnzuur en dient behandeld te worden als geconcentreerd azijnzuur.