Gaan vissen eigenlijk dood als de bliksem in het water slaat?

Ik heb nog nooit gehoord van verkoolde vissen als de bliksem via het water slaat.

Toegevoegd na 1 minuut:
ik bedoel 'in het water inslaat' ipv 'via het water slaat'

Weet jij het antwoord?

/2500

water geleidt stroom wel. en het is ook ongelooflijke hitte.

Door de hitte die ontstaat zullen kleine vissen als het ware opzwellen en overlijden. Grotere vissen hebben meer kans op overleving.

Ja, vissen en andere waterdieren kunnen doodgaan van een blikseminslag in het water. Ook van een blikseminslag in de buurt van het water, bijvoorbeeld in de oever op een paar meter afstand van het water. De sidderaal (zie Bron) verlamt of doodt zijn prooi door elektrische schokken te produceren. Die schokken kunnen 500 Volt en 1 Ampère zijn. Een blikseminslag komt overeen met miljoenen volt en honderdduizenden ampères. Als een waterdier al kan sterven van de schok van een sidderaal, is een blikseminslag meer dan dodelijk.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electrophorus...

Nee de vissen gaan hier niet van dood. De bliksem slaat op het water en verspreid zich via het oppervlak. Ik heb na een onweersbui nog nooit en dode vis aan de oppervlakte zien komen. Menige uurtjes heb ik gevist.

In elk geval kan het wel de indirecte doodsoorzaak zijn. Door blikseminslag in dit meer kwamen de algen naar boven, die op hun beurt het water te zuurstofarm maakten voor de vissen:

Bronnen:
http://www.wsbtv.com/news/16882767/detail.html

Ja hoor, vissen kunnen echt dood gaan als de stroom te hoog word. want hoe je het ook went of keerd stroom zoekt nu eenmaal een weg naar aarde( niet de kortste , maar wel de weg van de minste weerstand) enals de vis daar tussen zit............ Ik heb heb op een scheepswerf gewerkt in schiedam en daar heb ik meer dan eens gezien dat ze het met een lastrafo deden, dus de tang aan de ene kant en de aardklem aan de andere kant van het water. en dan met een hoge stroom kwamen er echt vissen boven drijven ! Het waren nooit geen grote maar toch....

Wanneer het onweert en bliksemt kun je beter niet in het water zijn. Het water geleidt de stroom. Wanneer de bliksem het water raakt gaat de stroom alle kanten uit en het zal jou raken wanneer je aan het zwemmen bent. De elektriciteit van de bliksem kan zich namelijk goed verspreiden over het wateroppervlak. Maar hoe zit het met vissen? Als de bliksem in het water in slaat zijn die vissen dan dood? Nee, vissen gaan niet dood, zolang ze onder water blijven zijn ze veilig. De bliksem blijft aan de oppervlakte van het water. Onder het wateroppervlak neutraliseert de stroom. Vissen in een vijver lopen een groter risico omdat vijvers vaak niet zo diep zijn. De kans dat een vis te dicht aan het wateroppervlak zwemt en geraakt wordt is groter. Aan de andere kant staan er ook vaak bomen bij een vijver en die bomen zijn eerder een doelwit van de bliksem dan het water eronder. De bliksem zoekt namelijk het hoogste punt in de omgeving. Wanneer je een vis in het zwembad zwemt, zal de vis na een blikseminslag wel dood gaan . In het zwembad zijn metalen roosters die de electriciteit erg goed geleiden. De elektrische schok zal door het hele zwembad gaan!

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/node/9781

In tegenstelling tot wat veel antwoorden aangeven, vissen raken vooral/meestal verdoofd. Nadeel is dat de ionen in het vissenlichaam in zoet water hoger geconcentreerd zijn dan in het omringende water, de vis is dus de betere geleider. Met schokken van sidderalen heeft het niet zoveel te maken , de 500V /1 A (correct weergegeven!) stroomstoot duurt veel langer dan de bliksemontlading (wel een seconde of meer tegen enige microseconden van de bliksem. Overigens worden dieren door de sidderaal ook vaak alleen maar verdoofd, omdat ze direct daarna verorberd worden, lijkt het of de stroomstoot dodelijk was. dus overleven veel vissen de bliksem , anders zouden ze wel boven komen drijven. Na enige minuten komen ze weer bij en zwemmen de vissen zonder schijnbaar letsel verder, gelukkig maar. Wist je dat NEGEN op de TIEN mensen die door de bliksem geraakt worden, dit overleven! Het geheim zit hem vooral in de zeer korte duur van de stroomstoot. De DUUR van de stroom is een sterk bepalende letale factor, die in de tijd ongeveer kwadratisch toeneemt, dit zie je vooral ook bij lichtnetongelukken. Soms slaat het hart af na de blikseminslag Het afgeslagen hart start meestal vanzelf na enige minuten weer op, maar de ademhaling niet. Beademen is dus na een bliksemongeval van essentieel belang, als het hart weer gaat kloppen en er wordt niet beademt, sterft de persoon alsnog, wat goed te voorkomen zou zijn. Gelukkig starten vissen vanzelf weer op.......

De vissen in de buurt van waar de bliksem het water raakt wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100