Als er nooit eten aanbrandt in de pan, hoe lang gaat de anti-aanbaklaag dan mee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb van een pan met anti-aanbaklaan eigenlijk nooit langer dan 2 jaar. Dan begint de anti-aanbaklaag eraf te gaan. Er brand bij mij eigenlijk nooit wat aan. Maar de verzorging van de pan is wel belangrijk. Nooit in de vaakwasser en proberen zoveel mogelijk schoon te maken met doekjes ipv borstels. Toegevoegd na 1 minuut: Ik koop trouwens altijd een tefal pan van rond de 20-25 euro.

Oneindig lang, het enige wat je moet doen, is nooit die pan gebruiken... Bakt je eten ook niet aan en je pan slijt niet... Twee vliegen in één klap...

Het ligt eraan hoe je de pan schoongemaakt hebt .Zitten er krassen op is de anti -aanbak laag beschadigd ,dan kun je de pan wel weg doen. Maar is ie helemaal schoon ,is er niks aan de hand en kan de pan nog lang mee. Toegevoegd na 1 minuut: ik las je vraag niet goed ,ik dacht dat je schreef dat de pan was aangebrandt. foutje sorry

Dat verschilt gigantisch. Sommige merken zijn fantastisch en gaan jaren en jaren mee (1 van mij hebben we volgens mij al 10 jaar en is nog steeds prima), anderen zijn na een paar maanden of zelfs weken al klaar voor de prullenbak. En ook binnen een merk zijn er veel verschillen, bijv. bij Tefal (een van de echt goede merken), heb je verschillende series, waarvan de duurdere veel sterker zijn dan de goedkopere. Over het algemeen zou ik zeggen: nooit de heel goedkope kopen, van die aanbieding merken zijn vaak een ramp. En natuurlijk gaat het ook heel erg om hoe je m behandelt: nooit met metaal erin, liever met zachte kant van een sponsje dan de harde, en niet met de metaalspons. En niet te lang op de hoogste vlam zetten zonder iets erin, als er allemaal rook vanaf komt, is het niet goed voor de pan. (Ik heb ooit zelfs een anti-aanbaklaag laten smelten, door een pan op het vuur te zetten, met nog niks erin, en even weg te lopen en m te vergeten)

Als je een topkwaliteit pan hebt gaat ie jaren mee, als je hem niet in de afwasmachine stopt, niet borstelt met afwasmiddel bij de afwas, maar hem met een papiertje met olie af- en schoonveegt. En natuurlijk houten spatels gebruikt en geen metalen roerdingen. In het begin ben je altijd super zuinig op zo'n nieuwe - dure - pan, maar in de loop van de tijd komt de klad erin (bij mij tenminste).

Die gaat ongeveer 5-10 jaar mee, hij slijt door gebruik en vooral het schoonmaken. Dat laatste heb je zelf in de hand. Teflon (daarvan is deze laag gemaakt)is PTFE (poly tetra fluor ethaan) en een van de gladste stoffen die er bestaat. Er hecht niets op. Helaas hecht deze laag zelf ook niet goed op de ondergrond. Daarom hooguit met een houten spatel in de pan omroeren, alles wat harder is als hout, beschadigt de hechting van de teflon. Als het niet meer hecht aan de ondergrond, laat het los. Als er een stukje los is gaat de rest op den duur vanzelf. Dus heel voorzichtig met die anti-aanbaklaag, voorzichtig aangekoekt materiaal wegweken en met een houten spatel verder schoonmaken. Als je de 10 jaar overscheidt, zegt dat veel over je voorzichtigheid. Veel plezier en smakelijk eten.

Het schijnt zo te zijn dat zo'n anti-aanbaklaag niet zo heel goed tegen afwasmiddel kan. In normale gebruiksomstandigheden is een anti-aanbaklaag nagenoeg onverslijtbaar.

Inderdaad: nooit de "Teflon-laag" beschadigen (met metalen gereedschappen, bijv.) is heel belangrijk maar ook tegen (tè) hoge temperaturen kan die laag niet. Dus ook niet te warm maken. Helaas kan die nauwelijks tegen het goed dichtschroeien van een stuk vlees. Daarna kan de pan als zodanig wèl nog lang mee, maar dan zonder de anti-aanbak-kwaliteiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100