Tegenwoordig is er speciale UV beschermende kleding. Beschermt mijn eigen kleding dan niet (voldoende) tegen UV straling?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Even graven in mijn geheugen, terug naar de middelbare school. Bij de behandeling van UV straling stond er een staatje waar verschillende stofsoorten werden uitgezet tegen de hoeveelheid UV straling die werd tegengehouden. Wat me is bijgebleven is dat de meeste kleding nauwelijks UV tegenhoudt, behalve spijkerstof. Die blokkeert een veel groter gedeelte. Op de site (ANWB) van link #1 vind je meer informatie over UV straling en kleding.

Normale kleding heeft altijd voldoende bescherming tegen UV straling geboden en doet dat nog steeds. Speciale UV bestendige kleding laat alleen nog minder straling door en is bovendien een gat in de markt. Er zullen altijd mensen blijven, die zich bang laten maken en die kleding gaan kopen.

40.000 gevallen van huidkanker per jaar, das niet niks. En dat aantal stijgt fors door een toenemende zonkracht (ook in Nederland, bron: KWF). UV werende kleding is gemakkelijk, dat weten de mensen die een kind proberen in te smeren zeker. Daarnaast: wie draagt er normale kleding in het water? UV kleding van bepaalde merken droogt snel en is stretch materiaal, zit dus fijn. Ook bij activiteiten buiten. Je kunt dus kiezen, of het elkaar aan laten vullen: zonnebrand en een UV werend shirt of alleen zonnebrand. Zonnebrand is niet goedkoop. En wanneer smeer je je weer opnieuw in? Dezelfde factor waardering als bij zonnebrand wordt ook aan kleding gegeven. Uw gewone witte t-shirt? Maximaal factor 5, factor 2 of 3 als het nat is. Zon is noodzakelijk voor lichaam en geest, alleen in veel mindere mate dan mensen denken (15 minuten per dag). Bruin zijn is een gecreeërd schoonheidsideaal. Niet voor niets wordt er een leeftijdsgrens op zonnebanken gezet (tot nu toe alleen in de V.S.). Kijk ook eens op de website van KWF, die hier actief voorlichting over geeft: http://preventie.kwfkankerbestrijding.nl/verstandig-zonnen/Pages/uv-werende-kleding.aspx Als je deze adviezen voor jezelf niet zo nauw neemt, doe het dan in ieder geval voor je kinderen. 3 keer verbranden in je jeugd en je kans op huidkanker wordt 5 keer groter. Geen bangmakerij maar een combinatie van verder onderzoek en een dunner wordende ozonloog.

Bronnen:
http://preventie.kwfkankerbestrijding.nl/v...

De reden waarom mensen UV kleding kopen is omdat je in UV kleding ook kan zwemmen. Wanneer je in een normaal t-shirt gaat zwemmen wordt deze nat, rekt uit en droogt niet snel op. Wanneer de kleding oprekt gaat de UV bescherming direct naar beneden. Bij http://www.stoerekindjes.nl verkopen we UV beschermende kleding waar je makkelijk in kunt zwemmen, de bescherming blijft goed. Kinderen dragen het graag en ouders zijn er blij mee dat ze niet continue moeten smeren. Ideaal voor een dagje bij het water

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100