Wat voor (natuurkundige) verklaring hadden de mensen duizenden jaren geleden voor het feit dat ze dingen konden zien?

We weten nu dat we dingen kunnen zien door fotonen die een interactie aangaan met de elektronen in atomen. Maar daar wisten ze vroeger niet vanaf?
Wat is de oudste verklaring?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze dachten dat er een god (vaak ook meerdere trouwens) was die alles wat ze konden zien had gemaakt (alles op aarde, maar ook de zon, de maan en de sterren). Verder dachten ze dat die ook ogen had gemaakt in hun hoofd waarmee ze alles konden zien. Verder dachten ze niet na over hoe het precies werkte.

Er bestonden in die tijd twee opvattingen. De eerste is ongeveer overeenkomend met de moderne opvatting, de tweede is dat de ogen de bron van de interactie zijn dat het vuur van de ogen de bron van het zien is. Opvallend genoeg wordt het oog als bron nog steeds gebruikt bij ray tracing technieken in computer spelletjes. Alleen de lichtstralen die in de pupil vallen zijn namelijk relevant voor het zicht en op die manier wordt veel rekenactiviteit bespaard. Omdat het lichtpad heen en terug equivalent is gaat ook deze manier goed. Ook bij de moderne mens zonder al te veel kennis van natuurkunde en biologie is de uitstralingtheorie van de ogen nog populair.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100