Wat bepaalt de volgorde in chemische formules?

Dus waarom is water bijvoorbeeld H2O en niet OH2?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gegeneraliseerde regel luidt dat de elementen in de molecuulformule worden weergegeven in volgorde van hun atoomnummer. Hierop bestaan in de praktijk talloze uitzonderingen. In de organische chemie plaatst men de koolstof (C) vooraan, gevolgd door het waterstof (H). De overige elementen komen dan in alfabetische volgorde. Hier staan de chemische elementen van het periodiek systeem op atoomnummer gerangschikt: https://www.zuiveringstechnieken.nl/periodiek-systeem-atoomnummer Een uitzondering is bijvoorbeeld H2SO4 (H=1, S=16, O=8).

Toegevoegd op 20 juni 2021 12:11: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Molecuulformule

Wikipedia: "Een gegeneraliseerde regel luidt dat de elementen in de molecuulformule worden weergegeven in volgorde van hun atoomnummer. Hierop bestaan in de praktijk talloze uitzonderingen." Waterstof (H) heeft atoomnummer 1.

Volgens mij is de algemene regel: van elektropositief naar elektronegatief. D.w.z. hoe is de lading verdeeld in het molecuul of tussen de ionen. Maar ook hier zijn weer uitzonderingen op. Voor H2O en H2SO4 klopt het, maar niet voor CH4 of NH3.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100