Waar bestaat rook uit?

Rook is gewichtloos, maar het moet ergens uit bestaan en waarom kunnen we dat dan zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Naar aanleiding van je laatste reactie, denk ik (hoop ik) is dit het antwoord waar je op zoek naar was. Wat je ziet is precies hetzelfde wat je ziet als je bij voorbeeld maïzena doet in water: een colloïdale mengsel. Wat betekent dat? Je kan de link naar de Wiki volgen, maar ik kan ook proberen iets te schrijven. Rook, zoals je weet bestaat uit zeer kleine deeltjes die enorm in samenstelling kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak van de rook. Witte rook bij voorbeeld bestaat voor een zeer groot % gewoon uit waterdamp, en hoe donkerder hoe meer roetdeeltjes erin ziten. De zogenaamde "chemische rook" (kom een keer langs Pernis of de Maasvlakte, dan weet je waar ik het over heb) bevat van alles wat weer een andere kleur een samenstelling aan rook geven. Rook stijgt niet altijd. Je kan ook "rook" maken door water te gieten op droog ijs (dat is CO2 in vaste vorm) Wat je doet in feite is het creëren van minuscule CO2 deeltjes die waterdamp op de oppervlakte condenseren, en dan wordt het zichtbaar. Maar juist omdat het zo koud is, stijgt het niet en krijg je dat effect van laaghangende nevel, wat in feite rook is. Maar goed, wat ik bedoelde is dat wat gemeenschappelijk is aan alle soorten rook is dat aan de basis ligt altijd een colloïdale mengsel of suspensie, min of meer stabiel, van deeltjes. Die deeltjes, of colloïden, in tegenstelling tot een échte oplossing, zijn groot genoeg om het licht te weerkaatsen of te diffracteren, op precies dezelfde wijze waarop een colloïdale mengsel in een vloeistof doet (denk aan de maïzena in water) Dat is wat je ziet: niet geheel opgeloste, maar wel redelijk stabiele colloïden in een mengsel van vaste delen in lucht. Of rook stijgt of neerdaalt is afhankelijk van de samenstelling van de deeltjes (rook bestaat uit deeltjes, dus heeft massa, dus heeft gewicht), maar voornamelijk van de temperatuur van zowel de rook als van de weersomstandigheden. Hoe warmer de rook, hoe verder uit elkaar de deeltjes en de lucht waarin deze zitten, dus zal het soortelijk gewicht lager zijn dan van de lucht, en zal de rook stijgen. Naarmate de rook afkoelt, of in evenwicht komt met de lucht dan blijft op gelijke hoogte of gaat zelfs neerzetten. Het belang van de omgeving is dat verschillende lagen lucht ook een andere temperatuur en luchtdruk hebben. Hoog genoeg wordt de lucht steeds ijler, en kan de rook niet meer stijgen, hoe warm dan ook het is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Collo%C3%AFde

Rook is niet gewichtloos. Rook bestaat uit (roet)deeltjes en waterdamp. Die deeltjes zijn zo klein dat ze blijven zweven of met de warme luchtstroom (van het vuur eronder...) mee opstijgen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rook

Even een kleine correctie, rook is niet gewichtloos. Rook is een restproduct van verbranding oftewel as. Alleen door de zeer fijne structuur en de meestal hogere temperatuur dan de omgeving heeft het de neiging om op te stijgen. Uiteindelijk zal het door de zwaartekracht weer naar beneden komen.

Dat rook gewichtloos zou zijn is een misvatting, het bestaat uit vloeibare én vaste bestanddelen en heeft dus wel degelijk gewicht. Het is een combinatie van hete gasvormige en dampvormige verbrandingsproducten (vaak vooral CO2 en waterdamp), giftige gassen, de vaste en vloeibare bestanddelen koolstof (roet) en teer, vaste en gloeiende halfverbrande deeltjes en een hoeveelheid lucht.

Bronnen:
http://www.rockwool.nl/bouwfysica/brandvei...

Rook die we zien (en ruiken bestaat uit dikwijls giftige half-verbrandingsproducten die door de warme luchtstroom mee naar boven genomen worden. Ze slaan echter neer, dat zie en ruik je aan een rookkamer (voornamelijk (hout)teer). Rook bestaat uit meestal giftige/ zeer giftige verbrandingsproducten die deels vast en deels vloeibaar zijn, ze slaan neer als de rook is afgekoeld. Rookmachines geven echter een verneveling van (op waterbasis onschadelijke) waterdeeltjes. Ook met een piezo vernevelaar kun je nevel maken wat op rook lijkt (het is eigenlijk mist).

de scheikundige benaming rook houd in: rook bestaat uit een (vaste) stof in een gas. rook is dus ook niet gewichtloos en er kunnen vaste stukken in zitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100