Waarom hebben materialen verscheidende soortelijke weerstanden?

Hoe komt het dat bev.. koper zo’n lage soortelijke weerstand heb?
Ik heb zelfs gehoord (weet niet of het waar is) dat goud een nog lagere soortelijke weerstand heb.
Maar waardoor is die verschil der nou precies?
Kan iemand mij dat zo goed mogelijk uitleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Metalen hebben een electronerooster. De vrije elektronen verplaatsen zich daardoor gemakkelijk Ze springen van het ene deel in het rooster naar het andere deel. Sommige metalen hebben een "gemakkelijker rooster, de elektronen kunnen zich daarin gemakkelijk verplaatsen en deze metalen als zilver, koper en aluminium (zijn de beste geleiders)kunnen dus ook elektronen in een richting doorgang bieden. Gaat het rooster meer schudden (atomen trillen, een effect wat we warmte noemen) dan kunnen elektronen veel moeilijker door het rooster heen komen als wanneer ze zeer koud zijn (dus niet trillen en dan kunnen elektronen zelfs zonder enige moeite door het metaal, dit laatste noemen we supergeleiding. Dus hangt de soortelijke weerstand ook af van de temperatuur (deze is vaak bij 20 graden gegeven) Wordt de geleider heet, dan kan de weerstand ENORM toenemen, zelfs zoveel dat de weerstand zo snel stijgt dat bij een hogere spanning de stroom niet meer toeneemt (ijzer doet dat en werd als een soort gloeidraad in een soort lampje gezet met waterstofgas om verdamping van het ijzer tegen te gaan. Dit was heel lang een heel goede stroombegrenzer. Sommige mengsels van metalen gaan de stroom juist beter geleiden en worden dan als NTC gebruikt om inschakelstromen te beperken. Deze worden dan snel warm en hun weerstand daalt dan tot vrijwel nul Ohm. Dit soort weerstanden zie je in veel elektronica en in gebruik zijn ze wel een paarhonderd graden heet. Omdat draden waar je (te) veel stroom doorheen jaagt , heet worden , worden ze NOG sneller warm omdat hun weerstand dan toeneemt. Daarom is een draad die twee keer zo dik is (in mm^2) NIET in staat om twee keer zoveel stroom te transporteren. Dunne draden koelen in verhouding sneller af omdat hun oppervlak tov hun inhoud gunstiger is dan bij dikke draden. Zo gebruik ik voor grote stromen dubbele draden van 2x4mm2 , dat werkt beter en is goedkoper dan een draad van 10mm^2. Met deze voorbeelden hoop ik dat je wat meer begrijpt van het spel tussen elektronen en metaalroosters, welke de (soortelijke) weerstand veroorzaakt.

De soortelijke weerstand van een stof is afhankelijk van de dichtheid van de stof en het aantal vrije elektronen. Dus hoe gemakkelijk de stof de vrije elektronen van de ene molecuul naar de andere doorgeeft.

Heeft te maken met de soortelijke weerstand van een materiaal. (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_weerstand ) Goud heeft niet een betere geleiding dan koper (let wel: koper dat gebruikt wordt als geleider heeft minder vervuiling dan normaal koper en daardoor een veel grotere geleidbaarheid). Goud heeft als eigenschap moeilijk een reactie aan te gaan met andere materialen waardoor deze niet of nauwelijks oxideerd. Vandaar dat goud veel bij contacten gebruikt wordt of op plekken waar warmte weggevoerd moet worden (goud=goede warmtegeleider.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100