Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan er een waterstofbinding onstaan tussen een molecuul met een NHgroep en een molecuul met een OHgroep? Of kan het alleen tussn OH en OH, en NH en NH

Kan bijv. NH3 een waterstofbinding maken met H20? Of is het alleen H20 met H20 en NH3 met NH3?

ps. zie ook mijn andere vraag:) B.v.d.!

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
835

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

andere vraag al beantwoord :).
Dit kan zeker. dit is te zien doordat NH en OH groepen beide polaire bindingen hebben en lone pairs (losse elektronenparen). de lone pairs bestaan uit twee elektronen met beide - lading, daardoor ontstaat een delta - in de richting van het lone pair. In de bindingen tussen H en N of H en O is H positief omdat N en O een veel grotere elektronegativiteit hebben zodat ze de beide elektronen uit de binding naar zich toe trekken. hierdoor ontstaat een delta + in de richting van het waterstofion. zoals je waarschijnlijk wel weet trekken + en - elkaar aan en dus kunnen ook prima waterstofbruggen ontstaan tussen ammoniak en water. Dit is te zien doordat ammoniak zeer goed oplost in water, er worden namelijk waterstofbruggen gevormd.

Toegevoegd na 20 seconden:
voor vragen kan je altijd reageren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding