Ik laat een knikker en een bowlingbal exact op hetzelfde moment uit een hoogvliegend vliegtuig vallen, welke raakt als eerste de grond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De bowlingbal zal als eerste beneden zijn. Dat komt door de luchtweerstand. Laten we voor het gemak aannemen dat knikker en bowlingbal van even zwaar materiaal zijn gemaakt (zodat de bowlingbal dus alleen maar zwaarder is doordat hij groter is). De oppervlakte van een bol neemt toe met R² (R is de straal van de bol), terwijl de massa toeneemt met R³. De bowlingbal heeft dus meer oppervlak dan de knikker, maar hij heeft nog "meer meer" massa. De zwaartekracht is evenredig met de massa, de luchtweerstand is (ruwweg) evenredig met de oppervlakte. Bij toenemende afmeting neemt de massa sneller toe dan de oppervlakte. Daardoor is de netto neerwaartse kracht bij de bowlingbal groter dan bij de knikker. De bowlingbal zal dus als eerste beneden zijn. -- Als je ze in vacuum had laten vallen, waren ze beide tegelijk beneden gekomen. Maar in een vacuum had het vliegtuig niet kunnen vliegen, en was dit experiment dus niet mogelijk geweest.

De knikker, deze heeft een kleiner oppervlakte en dus minder weerstand. Nee, ik heb geen idee. Maar dit geeft maar even aan dat het bovenstaande antwoord niet hoeft te kloppen. Het heeft niet alleen met de zwaartekracht te maken, maar ook met de luchtweerstand.

De knikker: die heeft een kleiner oppervlak en heeft dus een hogere eindsnelheid (zie bron 1). Voor een lagere hoogte, zie bron 2 Uitleg bij bron 2: de bowlingbal en de knikker zitten niet aan elkaar, dus de zware bowlingbal raakt de grond dan eerder, volgens de stelling van Aristoteles.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eindsnelheid
http://nl.wikipedia.org/wiki/Valproef

De zwaartekracht trekt, dus versnelt, en de lucht werkt tegen, dus remt af. De versnelling blijft gelijk, maar de snelheid neemt door de versnelling toe,maar neemt door de tegenwerking af, totdat de terminal velocity is bereikt. Daarna neemt de snelheid niet meer toe. De afremming is afhankelijk van het oppervlak van, die de luchtweerstand veroorzaakt. De knikker heeft een kleiner oppervlak in de valrichting en ondervindt de minste remming. Zijn snelheid is dus vanaf het begin groter dan die van de bowling bal. De knikker heeft dus minder tijd nodig om een gelijke afstand te overbruggen. Bronnen: nl.wikipedia.org/wiki/Eindsnelheid

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100