Kan een volle emmer zichzelf (her)vullen?

Ik vraag mij af of het mogelijk is om een volle emmer te gebruiken als een soort passieve waterpomp.

Dus stel je hebt een volle emmer met 10 liter water en onderaan de emmer verbind je een slang waardoor er water uit stroomt. Kan de waterdruk in zo'n geval hoog genoeg worden om het slangetje naar boven te leiden en hiermee de emmer zelf te (her)vullen? Hierdoor zou het proces namelijk oneindig door kunnen gaan, en is het een soort passieve waterpomp.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Neen De wet van communicerende stelt al duidelijk dat dit niet mogelijk is. Zou dit mogelijk zijn zou jet het perpetuum mobile hebben uitgevonden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_de_co...
http://uitvindingen.nationaalarchief.nl/ui...

Nee, dat kan niet. Dan zou je een perpetuum mobile hebben.... Volgens de wet van de communicerende vaten kan het waterniveau in het slangetje niet hoger zijn dat het waterniveau in de emmer, dus het water komt niet hoog genoeg om de emmer zichzelf te laten vullen.

Jawel alleen wordt de stroomsnelheid van je pomp 0, tenzij je het slangetje onderin verwarmt.

vraag is niet helemaal volledig. In principe neen, wet van communicerende vaten. echter als het stromende water snelheid opbouwt kan een deel van het water zelfs hoger uitkomen. principe wordt gebruik bij de fontijnen van versaille, veel stromend water laten werken om een kleine hoeveelheid hoog op te stuwen.

Nee dit is een perpetuum mobile. Jij zou dan alle energie willen behouden en dit is niet mogelijk volgens de wetten der thermodynamica. Er zal altijd; wanneer er een energieomzetting plaatsvindt; energie worden omgezet in resp. warmte. Daarom is dit niet mogelijk.

Water stroomt naar beneden omdat het daardoor energie kwijtraakt (potentiële energie wordt omgezet in kinetische energie) Als dit zou werken, zou het water uit de emmer stromen om energie kwijt te raken, en die energie dan weer gebruiken om zichzelf weer omhoog te pompen. De hoeveelheid energie die het water dan kwijtraakt is 0, dus heeft het voor het water geen zin om te stromen. (eigenlijk is de hoeveelheid energie nog kleiner, omdat je ook wrijving met de wand van de slang hebt)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100