Zijn er ooit ongelukken gebeurt met bijv. de conventionele energiecentrales als kolen i.v.m. kernenergie?

Omdat men kernenergie zo gevaarlijk vind, en er maar 3 echte ongelukken geweest zijn, zijn er geen ongelukken met conventionele centrales gebeurt maar die we niet erg vinden omdat kernenergie zo gehaat wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eén enkel ongeluk met een conventionele-energiecentrale waarbij een groot gebied vervuild raakte, is bij mijn weten inderdaad niet gebeurd. Maar: conventionele centrales hebben tonnen, tonnen, tonnen en nog eens tonnen brandstof nodig. Met die brandstof zijn enorme ongelukken gebeurd, met zware gevolgen voor het milieu. Denk aan de Exxon Valdiz, de olietanker die verging en daarbij een milieuramp veroorzaakte. Denk aan al die andere olietankers waarbij hetzelfde gebeurde. Denk aan de oliewinning in de kwetsbare poolgebieden, of - veel dichterbij - olieboringen in de Waddenzee. Het afgraven van de Canadese teerzanden veroorzaakt een gigantische kaalslag en enorm veel vervuiling. Hetzelfde gebeurt bij de bruinkoolwinning via dagbouw. Daarbij zijn honderden vierkante kilometers natuurgebied platgewalst, en werden rivieren vervuild met weggespoeld materiaal. Ook het afval van de energieopwekking is een groot probleem. Kernafval kan worden getransporteerd in enkele containers die je op een trein zet. Die trein hoeft slechts eens in de zoveel maanden te rijden. Probeer dat maar eens met het afval van kolen-, gas- en oliecentrales: dat is niet een treinlading per jaar, maar een treinlading per seconde. En we lozen het gas "gewoon" in onze atmosfeer. De concentratie aan kooldioxide is al gestegen van 280 ppm naar 390 ppm. Hiermee nemen we enorme risico's voor het totale wereldklimaat - iets dat je van kernenergie niet kunt zeggen. Oh ja, denk ook eens aan al die arme mijnwerkers die onder de grond om het leven zijn gekomen bij de winning van steenkool. Tot slot komt bij de winning van fossiele brandstoffen radioactief materiaal vrij. Dit wordt liever verzwegen, maar het gaat toch echt om zulke hoeveelheden dat we een probleem hebben. Ook bij het verbranden van de brandstof komt radioactiviteit vrij. Vroeger werd dat gewoon via de schoorsteenpijpen in de omgeving verspreid, tegenwoordig wordt een deel afgevangen, maar we zitten er wel mee. Het probleem is: per *kilo brandstof* is kernenergie veel gevaarlijker dan fossiele brandstoffen. Maar het feit dat je uit een kilo nucleair materiaal zo gigantisch veel energie kunt halen, verandert de zaak drastisch. Per *Megawatt energie* is fossiele brandstof juist veel gevaarlijker dan kernenergie. En dat is nou waar het om draait - tenslotte willen wij Megawatts produceren, en niet een bepaald aantal kilo's brandstof verstoken.

Bronnen:
http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

Er gebeuren niet zoveel ongelukken met conventionele energiecentrales, zoals kolencentrales. Maar daarmee is natuurlijk nog niet alles gezegd. Want in indirecte zin, gebeuren er natuurlijk wel ongelukken, want die kolen moeten wel gewonnen worden. Er zijn nogal wat mijnrampen geweest met veel slachtoffers. En hoewel kolencentrales steeds schoner worden, blijven ze nog wel vervuilen en geven ook indirect gezondheidsrisico's die pas op de lange termijn merkbaar zijn. Voorstanders van kernenergie gebruiken vaak deze argumenten. Misschien zou je kolencentrale/kernenergie een beetje kunnen vergelijken met de risico's van autoverkeer en vliegverkeer. Er komen mensen om in het (auto-)verkeer, en minder in het vliegverkeer. Maar als het misgaat met kernenergie of een vliegramp is het ook goed mis. Hier een artikel over mijnrampen: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1696465/2006/08/08/Ook-vele-kleintjes-maken-een-grote-mijnramp.dhtml En hier een artikel over risico's en energie. Daar moet je wel even voor gaan zitten; het is interessant, maar het is wel even doorbijten. De grafiekjes zijn in ieder geval opmerkelijk. http://www.skepsis.nl/risico.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100