Wordt door het in de microgolf oven water opwarmen , de structuur van het water veranderd ?

Sommige mensen denken dat je beter de microwave niet kan gebruiken voor eten en drinken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De waterstof-moleculen in water zitten niet symmetrisch gehecht aan het zuurstof-atoom met als gevolg dat de 'zwaartepunten' van hun verschillende lading niet samenvalt. Hierdoor is elk water-molecuul feitelijk een heel klein magneetje en daarom reageert het op een elektro-magnetisch veld. Wordt zo'n elektro-magnetisch veld afwisselend omgekeerd met een bepaalde frequentie, dan gaat dat magneetje trillen en aangezien beweging, statistisch gezien, niets anders is dan warmte, betekent dat opwarming van het water. De structuur verandert dus niet, maar er wordt een beweging (trilling) gesuperponeerd op de 'normale' beweging die de watermoleculen al hebben. Stopt het elektromagnetische veld, dan dempen de trillingen vanzelf weg en koelt het water weer af.

Water is een vloeistof en heeft so-wie-so geen structuur. Vaste stoffen wel. Dus of je het nu opwarmt met vuur of een magnetron maakt niks uit.

Nee hoor ; het enige wat er gebeurt is dat door geluidstrillingen de moleculen - die in een vloeistof of vochtig eten toch allemaal los door elkaar liggen- gaan meetrillen / bewegen met het ' geluid' (de microgolven), waardoor warmte ontstaat. Niks meer en niks minder. Ik zou niet weten waar die 'sommige mensen' de magnetron DAN voor zouden willen gebruiken, maar voor de bereiding van sommige soorten voedsel en zeker voor opwarmen, volstaat die uitstekend. Er wordt niets toegevoegd, niets weggehaald, en al helemaal niks ' veranderd' (wat me overigens sowieso als een beetje pseudo-homeopatische blabla in de oren klinkt). Vind je het niks, dan doe je het niet, maar je zult er in ieder geval niks van krijgen of aan overhouden.

De thermische energie in het water is verdeeld in vrijheidsgraden (x y z en rotaties op te splitsen in drie onafhankelijke richtingen. De magnetron zal de rotatieenergie laten toenemen zonder dat de translatieenergie toeneemt. Op zich is het dus waar. De energie zal zich echter weer herverdelen over alle vrijheidsgraden tijdens de interacties van de watermoleculen (toename entropie). De bewering is dus waar, maar na enkele picoseconden niet meer. Toegevoegd na 34 minuten: Als je een magnetron voor het verhitten van vooedsel gebruikt heeft de straling ook effecten op de makromoleculen in het voedsel daarom wordt de magnetron in de chemie wel gebruikt voor polymerisatie en destructie. De straling heeft dus in potentie wel degelijk chemische effecten op het voedsel. Erg druk hoef je je daarom nog niet te maken sommige reacties worden wat versneld maar er worden geen exotische stoffen gevormd oid.

Het water zelf wordt niet veranderd van samenstelling. Als je het hebt over 'structuur' ga ik er even vanuit dat je de chemische samenstelling van het water bedoeld. Noch de waterstof, noch de zuurstofatomen worden losgemaakt van de watermoleculen. Door de elektromagnetische energie in het microgolvengebied worden de watermoleculen hooguit in een trilling geforceerd waardoor warmte ontstaat. Het is een ander verhaal wat betreft het voedsel wat wel degelijk in samenstelling veranderd door de invloed van de magnetronoven. Veel waardevolle voedingswaarde gaat verloren in de magnetron door het uiteenvallen van de langgerekte grote moleculen van o.a. voedingsvezels, vitamines, eiwitten etc. Hierdoor verliest het voedsel kwaliteit en krijgt het lichaam niet de kans om de waardevolle voedingsstoffen uit het op die manier verwarmde voedsel te halen. Het verwarmen met andere hittebronnen is daardoor veel beter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100