Waarom krijg je tijdelijk zo'n raar stemmetje als je helium inademd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat zit zo. In tegenstelling tot wat je vaak hoort - en ook in het bovenstaande antwoord kunt lezen - wordt de stem helemaal niet hoger. Het heeft ook niets te maken met moeilijk klinkende woorden als 'propagatie' en de helium trilt natuurlijk al helemaal niet in je longen. Wat is er dan wel aan de hand? In helium plant geluid zich sneller voort. Daarmee wordt de resonantiefrequentie van je spraakholten veranderd. Er vormen zich hogere formanten en dan klinkt dat heel hoog. Zonder dat je eigenlijk met je stembanden een hogere frekwentie produceert.

Trillingen van geluid worden gedragen door een medium, een gas... In lucht kennen we dat precies, maar helium is veel lichter, de trillingen hebben veel minder weerstand tot propagatie, dus alles gaat veel sneller, dus derhalve neemt de snelheid van trillen substantieel toe, en is de toonhoogte veel hoger... Toegevoegd na 3 minuten: Het is net zo tijdelijk als dat er helium trilt in je longen of in je keel... Helium is veel en veel lichter dat is de natuurkundige achtergrond voor de snellere trillingen en dus hogere geluiden...

De geluidssnelheid in helium gas is meer dan twee keer zo hoog als de geluidsnelheid in lucht. In helium bewegen de trillingen zich sneller voort en hoor je een ander geluid. Als je de stem hoort van iemand die helium heeft ingeademd, lijkt het of de toonhoogte van de stem verhoogd is. De vaste of flexibele delen van de spraakholte in je mond worden niet veranderd door heliumgas. Trouwens, helium wordt vaak als onschuldig gezien, maar het kan gevaarlijk zijn.

Doordat de snelheid van geluid veel sneller is in helium dan in lucht, gaat je stemgeluid omhoog. Je stem verandert dan in een stemmetje als die van Knabbel en Babbel. Dit heet ook wel een heliumstem. Pas wel op met helium want het langdurig inademen van dit gas is gevaarlijk.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=f...

Inderdaad is puur de geluidssnelheid bij helium veel hoger dan bij lucht, iets van 800m/s afhankelijk van de druk, de veroorzaker van de hoge stem. De geluidsnelheid van gassen is omgekeerd gerelateerd aan hun dichtheid Helium is NIET giftig en kan ongestraft uren ingeademt worden, ZOLANG je ook tussendoor weer lucht inademt of een mengsel zuurstof/helium 20/80% gebruikt. Anders zou je immers geen zuurstof meer inademen en dat is fout, het zuurstof tekort is de risicofactor. Als je een hap xenon neemt, wordt je stem veel zwaarder, want dit edelgas is zwaarder/trager dan lucht. Probeer deze test niert met Radon, het zwaarste edelgas. Dat is zo radioactif dat we daar eigenlijk al teveel van binnen krijgen, het verzamelt zich vooral in betonnen kruipruimtes en is een vervalproduch van sporen radioactieve elementen die in beton voor komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100