Is dat zo hoe witter het ijs hoe gevaarlijker ?

Ik vroeg aan iemand hoe kan je nou weten of je op het ijs kan staan, toen zei iemand hoe witter het ijs hoe gevaarlijker het is.
En hoe donkerder (zwarter) het ijs hoe veiliger.
Maar ik dacht juist andersom.


Sorry forum beheerder ik weet niet precies waar ik dit moet plaatsen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wit ijs wordt vaak als mooi ijs gezien, maar dit is echt een misvatting. Niet wit ijs, maar juist zwart ijs is het veiligste ijs. Zwart gekleurd ijs is vaak sterk en zeer betrouwbaar, terwijl grijs of wit ijs in de meeste gevallen veel minder sterk en betrouwbaar is. Grijs of wit ijs is vaak verontreinigd, waardoor het onverwachts kan breken. In de meeste gevallen krijg je geen waarschuwingsteken zoals het kraken van het ijs. Ook wanneer de dooi invalt, zal het ijs wit kleuren.

Ja het ijs in een schaatshal is toch ook wit. en als het ijs begint te smelten maakt het dunne water laagje de boel donker........ Hoe dunner het ijs hoe gevaarlijker is het....

Puur ijs is doorzichtig, en ziet er (op een sloot) daarom zwart uit. In wit ijs zitten luchtbelletjes die de structuur verzwakken.

Ja over het algemeen wel. Wit ijs is het 'eerste' ijs of het ijs wat juist later (na een wak) nog een keer aangevroren is. Het bestaat uit soort laagjes met luchtbelletjes ertussen, die het geheel wat minder sterk en massief maken.

Toen wij vroeger op het ijs gingen noemden wij het witte ijs "bomijs" omdat het als het ware ontplofte als je erop stapte. Het was vaak heel dun en er zat een heel stuk lucht onder. Het water begon dus op veel grotere diepte en was dan nog niet bevroren. Wit is dus behoorlijk gevaarlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100