Waarom kan je jezelf niet optillen?

Ik weet dat het niet kan> ( http://www.goeievraag.nl/vraag/jezelf-optillen.84052 ) omdat je dan zou zweven en je je ergens aan af zou moeten zetten.
Maar waarom moet dat dan?
Ik heb er al heel vaak bij nagedacht en snap dus nog steeds niet waarom je niet gewoon je stoel vast kan pakken en jezelf op tillen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt, doordat hier om een zogenoemd 'gesloten systeem' gaat. Je trekt aan je stoel, en daardoor ontstaat er spanning in het systeem stoel + mens. Die spanning werkt niet naar buiten toe: hij blijft in het systeem zelf opgesloten. Er is dus geen werking naar buiten toe: er is geen vector, en dus ook geen resultante met de zwaartekrachtsvector. Jouw probleem zit hem dus in je (on)begrip over grenzen.

Licht er aan hoe je het bekijkt, als je tussen 2 stoelen staat kan je jezelf zeker wel optillen.. Je kan ook in een touw klimmen door alleen je handen te gebruiken, in feite til je dan jezelf ook op Toegevoegd na 1 minuut: Je kan alleen natuurlijk jezelf niet optillen als je gewoon ergens op een open plek staat, waar nis is om je aan op te tillen

Omdat zwaartekracht dit tegenwerkt. Als het ware moet iets 'vast' zijn aan de grond (of iets anders :p). Als je bijvoorbeeld op je benen staat, kun je iets optillen. Als je hangt aan een boom, kun je ook iets optillen. Maar wanneer jij op een stoel zit, kun je jezelf met stoel en al niet optillen. Anders zou je zweven. En dit is niet mogelijk in zo'n situatie.

Als er een steunpunt is, kan bijna ieder mens het wel. Denk maar aan een rekstok.

Jezelf optillen hoe kan dat nu? Met een paar katrollen is een takel gebouwd, zoals bij een hijskraan. Een schommelstoeltje eronder en het werkt. Je hoeft er helemaal niet sterk voor te zijn. Het kan dus wel degelijk. Toegevoegd na 1 minuut: http://194.171.92.20:8080/technoparty/plaatjes/zelftillen/onderkant_frame_fotopagina3.htm

Dit komt door de Derde Wet van Newton: Als een voorwerp A een kracht F op een voorwerp B uitoefent, gaat deze kracht gepaard met een even grote, maar tegengestelde gerichte kracht van B op A. Als je dus een kracht op jezelf uitoefent, zal er een net zo grote tegenwerkende kracht vanuit jezelf komen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_wet_van...

Om met Suniram te spreken: Actie is reactie. Als je jezelf in je nekvel pakt en omhoog trekt, dan drukken je armspieren je schouder juist naar beneden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100