Klopt het dat op grotere hoogte de kooktemperatuur van water lager is?

Zo ja, hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als iets kookt, begint de stof te verdampen. Neem een pan met water. Op zeeniveau is het kookpunt 100 graden celcius. Als de pan met water kookt, zullen, na verloop van tijd, alle moleculen in gasvorm aanwezig zijn. Eerst waren ze in vloeibare vorm aanwezig. Als de luchtdruk hoger is, kost het de moleculen meer moeite om op te stijgen en in gasvorm aanwezig te zijn. De luchtdruk houdt ze tegen. Als je hoger bent, is de luchtdruk groter, en de kooktemperatuur dus lager. Toegevoegd na 21 uur: Excuses. Als je hoger bent is de luchtdruk natuurlijk lager, waardoor de kooktemperatuur dus ook lager is.

Het water kookt daar eerder. Dus bij bv 90 graden. Er is minder luchtdruk.

Dit klopt, wanneer je op grotere hoogte aardappels gaat koken duurt het ook langer voordat ze gaar zijn. Dit heeft te maken met het verschil in druk. Toegevoegd na 3 minuten: Ben het even na gaan zoeken, en ze schijnen zelfs niet gaar te worden. Zie link

Bronnen:
http://www.marianum.nl/natuurkunde/Nieuwe%...

Kampeerders en bergbeklimmers die op grote hoogte willen koken, gebruiken vaker een hogedrukpan. Op grote hoogte is de luchtdruk namelijk zoveel lager dat water bij een veel lagere temperatuur kookt. Koken in water maakt het voedsel dan niet gaar. Bovendien worden eventuele ziekteverwekkers in het rauwe voedsel niet onschadelijk gemaakt.

Ja, als er dampbellen vrijkomen dan stopt de temperatuurverhoging. Het lijkt of het water eerder kookt, maar er wordt geen hoge temperatuur berijkt. Hoe lager de luchtdruk des te eerder komen de dampbellen vrij en des te lager is de maximaal te bereiken kooktemperatuur. Hoe hoger je bent des te lager is de luchtdruk. Toegevoegd na 37 seconden: berijkt m.z. bereikt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100