Waarom ontploft een rotje niet meer als je hem breekt?

Hij spuugt dan vuur maar hoe kan het dat hij niet meer knalt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om een rotje met een knal te laten ontploffen moet er eerst druk opgebouwd worden die pas vrijkomt als de omhulling de druk niet meer kan tegenhouden. Als je het rotje breekt kan er geen druk opgebouwd worden omdat de druk direct weglekt. Vergelijk het met een ballon: als je net zo lang doorblaast tot hij knapt dan hoor je een knal, stop je met blazen en laat je de ballon los dan stroomt de lucht geleidelijk weg.

De gassen kunnen nu makkelijk weg en zijn niet meer opgesloten in het kartonnen omhulsel. Zonder druk is er geen ontploffing.

Omdat die knal ontstaat door de verhoogde druk die binnenin ontstaat door het vuur. Als die opengebroken is, dan ontstaat er geen druk meer en zie je het kruit gewoon branden. Maar vergis je niet, er is altijd nog kans op een grotere vuurwolk dan je had verwacht. Dus ookal breek je hem, ga er nooit met je gezicht bovenhangen.

Het kjruid wat in het rotje zit produceert een boel gassen als het verbrand. Deze gassen willen weg. Een rote is normaak gesproken behoorlijk luchtdicht. Hierdoor ontwikkelt zich een enorme druk in eht rote, waardoor deze uit elkaar klapt: De knal die je zo mooi vind. Echter, als je het rotje doorbreekt kunnen de gassen gewoon weg => geen druk opbouw & geen klap.

De energie die opgesloten zit kan hij makkelijk kwijt. Echter doe je hem na aansteken alsnog terugbuigen. Knalt hij alsnog. (weet ik uit pijnlijke ervaring)

het omhulsel is dan kapot, dus de druk kan gemakkelijker ontsnappen. bij een heel rotje is het omhulsel nog heel, dus bij de verbranding kunnen de gassen niet gelijk ontsnappen. als de druk te hoog wordt voor het papier (omhulsel) klapt het rotje uit elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100