Waarom wordt rode kool blauw als je het in de gootsteen gooit?

Zolang het in de pan zit, blijft het rood, maar zodra je het uitspoelt in de gootsteen wordt het blauw. Waarom is dat eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

rode kool bevat een stof die ook voor lakmoestestjes wordt gebruikt. je weet wel die stripjes die oftewel blauw dan wel rood uitslaan als een stof een zuur of base is vast wel gehd op school bij scheikunde Rode kool is dus zuur en als het in aanraking komt met andere stoffen veranderd de kleur zuur veranderd in een base dan kleurt het blauw het komt niet speciefiek door de gootsteen denk ik maar ik denk ook dat temperatuur er mee te maken heeft maar de kleur verandering heeft in elk geval te maken met het feit dat een zuur in een base veranderd en verder in het proces in een zout \ een zuur en en base bij elkaar levert een zout Toegevoegd na 2 minuten: dat zuur verandert dus niet in base maar in een zout waarschijnlijk blijft er dan een residue base over waar door het blauw kleurt

Dat komt door de dat de zuurtegraad afneemt. Toegevoegd na 55 seconden: De dat de de dat.... het is al laat.

Zoals gezegd: rode kool verkleurt afhankelijk van de zuurtegraad. De pH-waarde is een maat voor de zuurtegraad. PH 7 is neutraal, alles daaronder zuur en erboven basisch. In een zure omgeving is rode kool rood en in een basisch milieu blauw. Een stof die dit gedrag vertoont noemt men een indicator. Typerend voor indicatoren is dat ze een omslagpunt hebben. Ze verkleuren bij een bepaale pH-waarde van het ene moment op het andere. Tot zover over de rode kool, nu de gootsteen. Ik denk dat de oorzaak van de verkleuring veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van zeep die zorgt voor een basisch milieu. Zeep bestaat uit lange moleculen van het natriumzout van stearinezuur. Wanneer dit opgelost wordt in water, houd je de daarbij behorende base over. De pH in de gootsteen zal dus iets boven de 7 liggen, waardoor de rode kool blauw kleurt.

Dat komt omdat leidingwater licht basisch is. De kleurstof in de rode kool kleurt hierdoor blauw. Gooi het in een bakje met azijn en het zal lichter rood kleuren. Een bekend recept is rode kool met appeltjes, het zuur uit de appeltjes zorgt voor een rode (en dus zuur) kleur

Bronnen:
http://www.lenntech.nl/samenstelling.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100