Kan water bevriezen bij een buitentemperatuur van +1 graad celcius met een gevoelstemperatuur van -18 graden celcius?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De door verdamping benodigde energie ("warmte") wordt aan het water onttrokken. Vergelijk met de natteboltemperatuur, beschreven in Wikipedia. En een graad boven nul is wel erg dicht bij het vriespunt. Mijn antwoord is dus ja.

nee

gevoelstemperatuur is niet de werkelijke temperatuur, gevoels temp is vaak door harde wind e.d. dus nee

Nee. Voor bevriezen moet een temperatuur onder nul graden Celsius zijn. Daarom heet punt: vriespunt

nee. De windchill is geen feitelijke temperatuur. Water bevriest bij een temp lager dan nul windchill veranderd daar niets aan.

Nee!

Nee. info : Wind Chill De gevoelstemperatuur in de winter heeft alles te maken met het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproductie. "Wind chill" (letterlijk: windafkoeling) is de benaming voor het verschijnsel waarbij wind zorgt voor een snellere afkoeling van de huid. Om die "wind chill" te berekenen zijn in de loop der tijd diverse formules opgesteld en verbeterd, maar de meest gebruikte is momenteel die van Robert Steadman. Deze formule bestaat uit twee variabelen (namelijk windsnelheid en temperatuur) waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden. Een voorbeeld van uitkomsten staat hieronder. Steadman gaat voor zijn berekening uit dat je met een snelheid van 5 km/uur loopt en je wat betreft kleding hebt aangepast aan de weersomstandigheden. Deze gevoelstemperatuur geldt dan ook alleen voor mensen. Dieren hebben een andere warmtebalans dan mensen en bovendien beschikken sommige dieren over een pels waarmee zij zich beter kunnen beschermen tegen de kou. Ook zal je als fietser de weersomstandigheden weer anders ervaren. En nee, bij een straffe wind mag de gevoelstemperatuur dan onder nul liggen, dat betekent niet dat sloten bevriezen en de schaatsen uit het vet kunnen.

De gevoelstemperatuur is het gevolg van de isolerende werking van stilstaande lucht rondom je lichaam. Een van de beste isolatie lagen is doodgewone stilstaande lucht. Wanneer het (hard) waait, zal de wind de laag stilstaande lucht rondom je lichaam wegvoeren. Daardoor verliest je lichaam veel sneller zijn warmte aan de omgeving. Deze laag ontstaat omdat je lichaam warmte produceert. Water kan dat niet en zal de temperatuur van zijn omgeving aannemen. In het geval van de vraag, 1 graden C. Dus nee, water zal niet bevriezen bij een buitentemperatuur van +1 graad C en een gevoelstemperatuur van -18 graden C. Wat WEL zou gebeuren is dat een hoeveelheid warm water sneller zou afkoelen als gevolg van het wegwaaien van de stilstaande lucht om het water heen ten opzichte van een situatie zonder wind. Onderstaande link laat een tabelletje zien waarin gevoelstemperatuur als factor van buitentemperatuur en windsnelheid opgenomen staat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevoelstemperatuur

nee, gevoelstemperatuur (windchill) is zoals wij die ervaren op onze huid, daarentegen, een koude wind zou eerder het water openhouden dan bevriezen omdat het water in beweging wordt gehouden.