waarom bestaat er straalbreking?

ik zak na te denken over licht dat door glas gaat en dat dan lichtelijk verbuigt en zodra het uit het licht gaat het weer terug buigt. maar waarom maakt het licht deze verbuiging?

Weet jij het antwoord?

/2500

Licht is een constante rechte lijn, die moet vervolgens door een barière gaan (moleculen moet je niet vergelijken met 1 rechte lijn maar als losse deeltjes). Die houden een gedeelte van het licht tegen. Afhankelijk van het materiaal zal de licht zodanig worden tegengehouden en ook gereflecteerd dat je een gebroken straal krijgt. Toegevoegd na 32 seconden: barrière*

Je kunt de gebroken straal beschrijven als de snelste weg tussen twee punten voor het licht. Stel je voor dat je ergens op de heide moet zijn en er loopt een fietspad op 50 meter langs die plek, dan sla je af waar je niet al te veel moet omlopen maar ook niet al te lang door de hei hoeft te strompelen. Het licht doet ook zoiets, alle mogelijke paden van licht worden beschreven met een golffunctie, die bepaalt waar het foton zich met een bepaalde waarschijnlijkheid bevindt en alle paden die langer duren dan het snelste pad vallen tegen elkaar weg. Het snelheidsverschil van licht in glas en licht in lucht wordt verklaard door de hoeveelheid interacties met elektronen onderweg, tijdens zo een interactie bestaat het foton even niet meer, maar is een elektron versneld, de invloed op het elektrische veld wekt weer een foton op met dezelfde energie en op die manier gaat er wat meer tijd verloren in glas.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Golffunctie
http://www.lightandmatter.com/html_books/l...

Doordat de golfsnelheid van het licht in het ene medium anders is dan in het andere, beschreven in de Wet van Snellius, breekt zo het licht.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Snellius

Om het te bestuderen heb ik een keer een simulatie gemaakt van een brede lichtstraal. De verplaatsing van de voorste punten van die lichtstraal maakte ik afhankelijk van het medium waarin ze verkeerden. Daarbij kon ik de breking simuleren in verschillende situaties en ook volledige terugkaatsing. Dat programmaatje heb ik geschreven in QBasic onder DOS. Onlangs geprobeerd het onder Windows Vista te compileren. En dat lukte. Ik zal het programma op internet plaatsen. Na het downloaden kun je het gewoon uitvoeren. Er verschijnen twee vensters. In een van die vensters verschijnt een menu. Als je 6 kiest verschijnt een demo. Toegevoegd na 16 minuten: In de bron is de bovenste een link naar het programma. De onderste een link naar de QBasic source. Toegevoegd na 12 uur: Het downloaden getest op een andere computer dan de mijne. Na het starten verschijnt 1 scherm. Dat kan naar volledig scherm worden vergroot. De vraag waarom bestaat er lichtbreking zie je beantwoord als het programma draait.

Bronnen:
http://www.adrive.com/public/57584eff8dc9c...
http://www.adrive.com/public/5e3ee9e2d379b...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100