Waarom wordt een kleiwerkstuk koud als het droogt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit komt doordat het vocht wordt onttrokken aan het klei. Klei is meestal "nat" en daardoor, mits het genoeg water bevat, kneedbaar in allerlei vormen. Op het moment dat je het laat "opdrogen" wordt het hard. Dit proces is omkeerbaar indien je dit werkstuk weer "nat" maakt. Let wel op: Indien je klei bakt (sintert) in een oven van circa 900 graden is dit proces niet omkeerbaar. Eenvoudig gezegd: Op het moment dat het nat is kunnen de kleine "stukjes" over en langs elkaar op bewegen, op het moment dat het opdroogt is dit niet meer mogelijk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Klei

Het verdampen van vocht onttrekt warmte uit het werkstuk. Je kunt het vergelijken met zweten. Dat is ook bedoeld om je lichaam af te koelen.

Voor het verdampen van water is energie nodig. Tijdens het verdampen van het water uit de klei onttrekt het water de energie uit de klei en uit de omgeving(slucht). Theoretisch zou de klei in temperatuur gaan zakken. Daar de verdamping echter zo langzaam gaat (meerdere dagen) lijkt het me stug als je een meetbaar effect constateert, daar de omgevingslucht de klei weer doet opwarmen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100