Hoeveel zeezout moet ik in mijn bad gooien zo dat ik blijf drijven ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kan je de Dode Zee nabootsen in een badkuip? Anders gezegd: hoeveel kilo keukenzout moet je in je bad doen voor je begint te drijven? Als de dichtheid (= het soortelijke gewicht) van een voorwerp (of een mens) groter is dan de dichtheid van het water in de badkuip, dan zinkt het voorwerp (of de mens) naar de bodem van het bad. Als de dichtheid van de mens in het bad kleiner is dan het soortelijk gewicht van het water, dan drijft de mens.De dichtheid is de verhouding van het gewicht tot het volume en is afhankelijk van de samenstelling van het voorwerp (of de mens). De dichtheid van zuiver water is 1 kg/liter. De proefpersoon weegt 82 kg. Om zijn volume te achterhalen, dompelt hij zich eerst helemaal onder water. Hij blijft even zonder al te veel te bewegen onder water en zodra het water stilstaat zet hij (of zijn assistent) een streepje tot waar het water komt. Dan gaat hij uit het bad en vult hij het bad bij tot aan het streepje. Hij moet 77 liter water bijvullen. Dat wil zeggen dat zijn volume 77 liter is en zijn dichtheid is dan 82 kg/77liter = 1.064 kg/l. De dichtheid van de proefpersoon is dus groter dan de dichtheid van zuiver water, en dus zinkt de proefpersoon naar de bodem van het bad. Als de proefpersoon in het bad wil drijven, moet zijn dichtheid kleiner zijn dan de dichtheid van water. Aan de dichtheid van de proefpersoon is niet veel te veranderen (die kan enkel een heel klein beetje kleiner worden als hij zijn adem inhoudt en dus meer lucht in zijn longen heeft). De dichtheid van water kan wel veranderen, namelijk door zout aan het water toe te voegen. 64 gram zout per liter water geeft een dichtheid van 1.064 kg/l. Er zit 300 liter in het bad, dus om de proefpersoon te doen drijven, moet je 19.200 gram = 19,2 kg (64 x 300) zout aan het bad toevoegen. Dan is de dichtheid van het zoute water dezelfde als de dichtheid van de proefpersoon, namelijk 1.064 kg/l.

Bronnen:
http://www.radio1.be/programma/jenw/series...

Even googelen naar de Dode Zee, daar zal je wel lezen over het zoutgehalte van deze zee. Hier blijf je drijven, dan de inhoud van je bad uitrekenen en weet je hoeveel zout je nodig hebt, je zal er van schrikken hoeveel dat wel niet is.

ik denk je heel je bad vol moet gooien met zeezout en er maar een heel klein beetje water bij doen... dan blijf je drijven

Ik heb twee oplossingen: Je zou je bad kunnen vullen met met water uit de dode zee. Ook zou je je bad in de dode zee kunnen gooien. In beide gevallen blijf je drijven..

Daarvoor kun je het beste epsomzout gebruiken, ook bekend als magnesiumsulfaat. De meest voor de hand liggende plek om aan het spul te komen, is een opslag van Rijkswaterstaat. Want het wordt gebruikt om te strooien bij gladheid. Gewoon keukenzout werkt ook, maar dat is veel slechter voor de huid. Om een ei te laten drijven, hebben we 300 gram keukenzout opgelost in een halve liter water. Omdat een mensenlichaam bijna dezelfde dichtheid heeft als een ei, zul je voor een bad van 120 liter ongeveer 72 kilogram zout nodig hebben.

Bronnen:
Quest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100