blijft het gewicht van een liter water even groot in vloeibare toestand als in gasvormige toestand ondanks het volume?

in vloeibare toestand is het gewicht van 1 liter 1 kg. Als men het verdampt en het is in b.v. 1 m3 terecht gekomen is dan het gewicht nog hetzelfde of is dit verandert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je neemt een liter water. Die bestaat uit heel erg veel watermoleculen. Je geeft al die moleculen een nummer. Dan laat je het water verdampen, en het volume is dan flink wat groter. Je zult zien, dat alle moleculen nog aanwezig zijn. Het is eigenlijk hetzelfde probleem als wat is meer?: Twee glazen bier naast elkaar, of twee glazen bier op een meter afstand. Nou?

gewicht is lichter, gas zweeft en stijgt. maar massa is gelijk Toegevoegd na 59 minuten: Er word gevraagd naar gewicht, gewicht is echt lichter. kijk naar bron voor dat er minnetjes gegeven word!

Ja. Het gewicht blijft gelijk als het ga op dezelfe locatie blijft. De reden dat de moleculen in de lucht zweven is niet omdat ze minder wegen, maar omdat ze niet meer onder de directe invloed van elkaars aantrekkingskrachten staan.

Op het moment dat je water verwarmt zet het uit en neemt het volume toe, de water moleculen worden dan groter. Daar het volume uitzet wordt het soortelijk gewicht gewijzigd, het water wordt lichter en zal opstijgen.

Als je met gewicht de massa bedoelt en niet het soortelijk gewicht, dan 'weegt' 1 liter water net zoveel als vaste stof als dat het als damp weegt. Het is nog steeds 1 liter water. Leg je het op de weegschaal, dan zie je wel een verschil, omdat de damp warmer is, evt. opstijgt en dus minder druk op de weegschaal legt. Stel de liter water zit in een ballon. Die weegt 1 kilo. Nu wordt het water heet en verdampt binnen de ballon. De massa van die ballon met water is nog steeds 1 kilo.

Het gewicht verandert maar de massa blijft gelijk, exact een liter water vertegenwoordigt een aantal moleculen water, of je die nu bevriest, verkootk of andere dingen mee doet, de massa blijft gelijk, zelfs als je de liter water ontleedt (elektrolyse) dan blijft de som van de moleculen waterstof en zuurstof gelijk. Toegevoegd na 5 minuten: Helaas hebben we nog steeds de onhebbelijk gewoonte gewicht (in Newton) uit te drukken in massa (KG). Dat veroorzaakt altijd misverstanden. Zo weegt een kG water op aarde minder in atmosferische omstandigheden dan in vacuum (dan wordt het gewicht in een keer ) 0.012 n zwaarder.

Het is complex. Een gas neemt meer volume in omdat de moleculen groter worden en ook de intermoleculaire ruimte grotere wordt. De ruimte blijft niet luchtledig en wordt gevuld met een stof die gewicht heeft. Dus hierdoor wordt het al zwaarder als we alle damp van die hele liter water blijven beschouwen. Je kan ook wat makkelijker denken. Als het water verdampt en die damp zouden we kunnen opvangen en wegen, dan hebben alle waterdamp moleculen zich gemengd met lucht Lucht heeft een gewicht. Dus ook zo beredeneerd wordt alle damp van die hele liter zwaarder. Dus zuiver bekeken of wat makkelijker ... in gasvorm moet water zwaarder zijn. De dichtheid is per volume-eenheid dus dit gegeven helpt hier niet. Toegevoegd na 17 minuten: Wanneer je googelt naar het mollier-diagram kan je er wat mee rekenen. Dit diagram geeft dichtheden en gewicht van lucht in diverse vochtigheden. Wel goed kijken ... het is een complex diagram.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100