Waarom hoor je fietsers op grotere afstand praten?

Het is mij opgevallen dat je, als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent of in de tuin zit, en er naderen fietsers, dan hoor je hun stemmen al van ver. Terwijl je wandelaars die praten nauwelijks hoort. Laat staan dat je kunt volgen waar het gesprek over gaat.
Let er maar eens op; het is echt zo!
Wie kan mij vertellen waarom dit verschijnsel zich voordoet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fietsers moeten harder naar elkaar roepen dan wanneer je naast elkaar loopt. Toegevoegd na 1 minuut: Als de afstand tussen de fietsers groter is, moeten ze echt roepen.

Fietsers praten harder dan wandelaars. Ten eerste, omdat de onderlinge afstand groter is, en ten tweede omdat door de grotere voorwaardse snelheid hun stemmen meer verwaaien, en fietsers dus als het ware tegen de wind in praten. Dan maakt een fiets tijdens het rijden een eigen geluid (trappers, banden over de grond) dat ook overstemd moet worden. Redenen, waarom fietsers dus meer stem gebruiken dan wandelaars.

Als je, je inspand, praat je zoiezo wat harder dan in rust. Daar kan het aan liggen, Verder is de omgeving waar je bent rustig. (met wandelen, en in de tuin zitten) waardoor de aandacht daar snel op valt.

ja klopt en door de snelheid (wind en lucht)wordt het geluid sneller bereikt .

Fietsers fietsen iets verder uit elkaar dan wandelaars uit elkaar lopen, vanwege de veiligheid (fietssturen die in elkaar zouden haken e.d.). Bovendien moeten fietsers boven hun eigen 'wind' uit praten om voor elkaar verstaanbaar te blijven. Omdat jij wel stationair bent, heb je geen last van diezelfde wind en hoor je dat ze harder praten.

Ik denk dat je redenering niet geheel klopt. Zet een stel fietsers en en stel wandelaars naast elkaar (zelfde afstand dus) en laat ze een gesprek voeren. Je zult ze of beide niet horen of beide wel. Het verschil zit 'm ook in de snelheid dat ze dichterbij komen, een fietser gaat over het algemeen sneller dan een wandelaar. Het duurt korter voor je doorhebt dat er gepraat wordt, en wanneer je dat dan doorhebt zijn de fietsers al dichterbij jou gekomen en versta je ze dus beter. Wat ook nog wel meetelt, stond ook al in een vorig antwoord, is de afstand tussen de 2 fietsers, die is vaak wat groter dan 2 wandelaars, dus moeten zij wat harder praten. Én omdat je je meer inspant ga je ook wat harder praten, dit is tijdens hardlopen bv ook zo. Het zijn dus een aantal factoren bij elkaar.

Ik ben er niet helemaal zeker van dat de stelling juist is. Niet alle fietsers hoor je op grotere afstand praten. Als ik in de tuin zit, heb ik net zo goed dat ik wandelaars hoor praten als fietsers. Sommige fietsers hoor je inderdaad luider, en daar zijn hierboven al een aantal elementen voor genoemd (rijwind, verder uit elkaar, dus harder praten). Er is nog een element dat iets toevoegt: van grotere hoogte af praten klinkt ook verder. Nu zit een fietser geen meters boven ons hoofd als we wandelen, maar wel een beetje. En dat kan bijdragen aan het geluidsniveau zoals jij dat ervaart.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100