Ik wil graag weten van welke grondstof Norit wordt gemaakt en welke bewerkingen Norit ondergaat. Kan iemand mij daar een antwoord op geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Norit is gemaakt van actieve kool(stof). http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Norit.aspx?mId=10704&rId=1178 Wat de bewerking daarvoor is, blijft fabrieksgeheim. Toegevoegd na 25 seconden: http://www.norit.com/

Norit is actieve koolstof. Deze actieve kool wordt bereid door via een thermisch proces de gassen en onzuiverheden te verwijderen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Actieve_kool

Ik ben zelf in Klazienaveen geboren en weet dat Norit haar actieve kool produceert uit turf (veen) Van wikipedia: "In Drenthe ligt het gebied dat in Nederland het laatst werd verveend: Het Bargerveen, ten noordoosten van Schoonebeek. Hier werd voor het laatst veen afgegraven in 1992. Dat gebeurde niet meer voor brandstof, Norit in Klazienaveen produceerde er actieve kool mee. Turf wordt voor deze doeleinden nog steeds gebruikt, het wordt nu per schip geïmporteerd uit Ierland en Polen." Een andere bron: "Puritfabriek Op ongeveer 5 km van de veenderij, in Klazienaveen, ligt de fabriek, waar de turf verwerkt wordt: de Puritfabriek, een bedrijf van de N.V. Alg. Norit Mij. Hier wordt de turf omgezet in z.g. actieve kool, die vele toepassingen heeft. De zeer fijn verdeelde kooldeeltjes hebben veel poriën en door de fijne verdeling een groot oppervlak: 1 cm3 werkzame kool kan wel een oppervlak hebben van 1000 m2. Daardoor kan het stoffen aan zijn oppervlak adsorberen (vasthouden), zonder zelf te veranderen. Dit vermogen wordt nog vergroot door bepaalde activatiemethoden. Deze actieve kool kennen we misschien het best als norittabletten, die in de huisapotheek nogal eens voorkomen. Maar ook voor andere doeleinden wordt het gebruikt, b.v. voor het ontkleuren van vloeistoffen (suikerfabrieken), voor het zuiveren van drinkwater en in gasmaskers." Toegevoegd na 3 minuten: In het algemeen wordt actieve kool uit diverse grondstoffen gemaakt: "Actieve kool wordt bereid door via een thermisch proces de gassen en onzuiverheden te verwijderen. Cokeskool, dus met steenkool als uitgangsproduct, geeft de hoogste kwaliteit van actieve kool, dus met de hoogste adsorptiecapaciteit voor dezelfde hoeveelheid. Het is ook de duurste vorm van actieve kool. Goedkopere uitgangsproducten met minder adsorptievermogen zijn bruinkoolcokes en organisch materiaal zoals turf of kokosnootdoppen." Toegevoegd na 5 minuten: Het exacte bewerkingsproces houdt Norit uiteraard voor zich.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Actieve_kool
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vervening
http://webpages.inholland.nl/projects/owp/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100