Kan er een ontploffing ontstaan als je een sigaret bij de benzine tank houdt?

Als je een sigarettenpeuk bij je benzine tank houdt, ontploft dan je benzine tank? Ik heb ooit ergens gelezen dat de temperatuur van een sigarettenpeuk niet hoog genoeg is om dit te ontbranden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een benzinetank waar ALLEEN benzinedamp boven de vloeistof zit kan niet exploderen. voor een explosie zijn meer factoren nodig, een brandstof, een oxidator (zoals zuurstof) en een ontstekingtemperatuur. De ontstekingtemperatuur van een benzine luchtmengsel met een optimale verhouding (stoichiometrisch mengsel) ontsteekt pas boven de temperatuur die een gloeiende sigerettenpeuk levert. Je kunt dus met een brandende sigarettenpeuk GEEN explosie veroorzaken als de temperatuur van de brandende peuk niet boven de normale temperatuur uit stijgt. Een vonk van een bougie kan 28 000 graden (C) bereiken en is WEL hoog genoeg om gas/luchtmengseld te veroorzaken. Ook een vlam(> 1000graden C.) kan benzine aansteken maar een gloeiende peuk dus niet. Voordat je de minknop indrukt, zoek het maar eens op. Ik heb een brandweeropleiding doorlopen en heb een scheikundige achtergrond. Toch moet je het bovenstaande (benzinetank met peuk trachten aan te steken NOOIT proberen. Als je aan een peuk zuigt of de wind fel in de gloeiende kop blaast, stijgt de temperatuur van de brandende sigaret beduidend en kan dan mogelijk wel de ontstekingtemperatuur bereiken. Wat je soms in films ziet, dat men een smeulendee peuk in gemorste benzine gooit en dan alles in de hens vliegt, is trucage, de peuk dooft eerder (hij wordt nat van de benzine) dan dat de benzine door de peuk aangestoken wordt. Samengevat, In de benzinetank zelf moet ook wat lucht zitten om een explosief damp/luchtmengsel te verkrijgen en de ontstekingtemperatuur moet gehaald worden, wat met een vlam wel maar met een smeulende peuk niet gehaald wordt. Dan is er ook nog de ontvlamtemperatuur (dit is een temperatuur waarbij de brandstof voldoende kan verdampen om een brandbaar gas/luchtmengsel te vormen) maar dit is bij benzine geen probleem, bij lampolie en petroleum is dat wel een probleem, daarom steekt dit zo lastig aan zonder lont. Toch raad ik mensen af met benzinedamp/luchtmengsels te experimenteren, een electrostatische vonk is WEL heet genoeg om benzine damp/lucht aan te steken en deze kunnen zich op verraderlijke momenten voor doen. Mede daarom vind je de piezo-ontstekers terus in gasaanstekers.

Nee, wel als je hem erin stopt.

als hij in aanraking komt met de benzine dan is het BOEM!! maar als je hem ernaast houdt dan niet. de temperatuur moet een bepaalde hoogte hebben voordat de explosie kan ontstaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100