Waarom reageert bakpoeder en azijn op Elkaar?

?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bakpoeder is een tamelijk instabiele verbinding die onder invloed van een zuur uiteenvalt in koolzuurgas en een natriumzout.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumwaters...

Bakpoeder is soda. Vroeger maaktr men sodawater door soda met citroenzuur te mengen. Het valt uiteen en er ontstaat koolzuurgas.

Bakpoeder bestaat o.a. uit natriumbicarbonaat, NaHCO3, vroeger ook wel dubbelkoolzure soda genoemd, dus een zout van natrium (Na) en koolzuur (H2CO3). Door dit zout in contact te brengen met een sterker zuur, in dit geval azijnzuur, zal het koolzuur verdreven worden: HAc (azijnzuur) + NaHCO3 geeft NaAc (natriumacetaat) + CO2 (kooldioxide) + H2O (water). Ac staat voor het acetaat-ion: CHCOO-. Alles tussen en zijn lage cijfertjes (kan ik hier niet laten zien). Alles tusen en zijn hoge cijfertjes zoals bij machtsverheffen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100