Wat gebeurt er bij het blazen in vuur dat je vuur aanblijft in plaats van uitgaat?

Als je een paar gloeiende kooltjes hebt liggen en er een blok hout bij legt, gaat het vuur makkelijk uit. Maar als je blaast, krijgt je het vuur wel aan het branden. Wat geberut er waardoor blazen het vuur aan krijgt, wat niet gebeurt als je niet blaast?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Onze adem bevat bij uitademen nog vrij veel zuurstof, zeker als je vrij snel in en uitademt. Bij het aanblazen vergroot je dus het aantal zuurstof moleculen dat per seconde met het brandende hout of kooltjes in aanraking komt t.o.v. vrijwel stilstaande lucht. Hoe meer zuurstof hoe feller de reactie. Bij het opleggen van een blok hout sluit je niet alleen de zuurstof toevoer verder af maar breng je ook de temperatuur naar beneden en een hoge temperatuur is juist een van de voorwaarden voor het ontbranden.

als je het blok hout erbij legt, blokkeer je de zuurstof toevoer, door te blazen voeg je zuurstof toe en dat is hard nodig!! Toegevoegd na 28 seconden: vuur heeft namelijk zuurstof nodig om te blijven branden

Vuur heeft zuurstof nodig om te 'overleven' als je blaast, blaas je zuurstof bij het vuur, wat betekend dat het niet uit gaat. Die blokjes bevatten geen zuurtsof en blokkeren daarbij het andere zuurstof, wat vuur nodig hebt om, zoals ik al schreef, te overleven.

Het is een lastige vraag, maar ik denk dat het komt door twee types van verbranding. Bij het gloeien van de kool is er oppervlakteverbranding (smeulen), net als bij het gloeien van tonder. Door te blazen verhoog je de temperatuur doordat de oppervlakteverbranding sneller gaat naarmate je meer zuurstof aanvoert. Daarom blaas je eerst het vuur aan zodat de kolen een hoge temperatuur krijgen, dan voeg je hout toe of papier oid met een groot oppervlak , dit hout warmt snel op en er beginnen gassen te ontsnappen die bij de hoge temperatuur vlam vatten. Deze gassen verbranden niet volledig en de koolstofskeletten van de gassen beginnen roetdeeltjes te vormen, die bij de vlamtemperatuur gaan gloeien. Dat is de vlam die je ziet. Op het moment dat zich een vlam ontwikkelt blaas je juist niet omdat je dan het proces verstoort. In plaats van zuurstof aan het verbrandingsproces toe te voeren blaas je de hete gassen weg van de brandstof.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100