Waarom slaat bliksem vaak op dezelfde plaats in?

En is het nog altijd nodig om alles uit te zetten als het bliksemt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waar de bliksem inslaat wordt bepaald door de route die voor de elektrische lading de "minste moeite" kost. Door lucht reizen kost erg veel moeite. Vandaar dat bliksem het liefst op een hoog punt inslaat, dan is er minder lucht te overbruggen. Door metaal reizen kost minder moeite dan door rots reizen. Vandaar de voorkeur voor gebouwen met veel metaal. Overigens gebruiken we die voorkeur voor metaal door expres metalen voorwerpen op gebouwen te zetten, die met heel dikke metalen leidingen met de grond zijn verbonden. Die noemen we bliksemafleiders. Door vochtige, misschien zelfs zoute, grond reizen kost minder moeite dan door uitgedroogde klei reizen. Dit bepaalt de voorkeur voor een inslagpunt. Daarbij speelt natuurlijk ook mee wáár de lading in de wolken zich op een bepaald moment bevindt, en waar het meer of minder sterk regent. Wat betreft het uitzetten van apparaten: ja, dat is zinvol. Niet alleen uitzetten, maar ook alle stekkers eruithalen. Als bliksem vlakbij inslaat, is het elektromagnetische veld zo sterk, dat alle apparatuur die binnen een bepaalde afstand staat, kapot gaat. Ook als je alle stekkers eruit hebt gehaald. Daar doe je niets aan. Zit je echter verder weg, dan is het elektromagnetische veld veel kleiner. De apparatuur ondervindt daar geen schade van. Echter, de bliksem zelf loopt gedeeltelijk door de bodem weg. Vandaar kan de bliksem makkelijk zijn weg vinden naar een elektriciteitskabel. Via die elektriciteitskabel (of CAI-kabel) kan ook apparatuur worden geraakt die ver weg staat. Het uittrekken van stekkers is dus geen garantie. Het vermindert wel de kans op schade.

Omdat dit punt hetzelfde 'hoogste' punt blijft of het punt dat het meest interessant is voor ontlading (hoge mate van ijzer of ander metaal, tegengestelde lading + en -)

Achter bij ons op de kwekerij, slaat de bliksem ieder jaar wel een paar keer in, bij onweer zijn we daar ook gauw weg. Er loopt daar een heel sterke leylijn, dat zijn energie banen die over de aarde lopen, vaak duizenden km. lang. Vroeger bouwden ze de kerken op kruispunten van leylijnen, ook de kloosters staan er op. De bliksem heeft voorkeur voor deze plekken, men zegt dat het de voeding is van de energie van de leylijn. Om de kwekerij heen staan hoge bomen, lichtmasten van het sportveld en een kerk nabij. Dat zou een logische plaats zijn voor inslag. Maar dat gebeurt nooit, misschien is dat elders ook zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100