Wat te doen als je te oud en/of krakkemikkig bent, en je wordt door een heftig onweer overvallen terwijl je in de open natuur vertoeft?

op je hurken zitten met de benen bij elkaar gaat het niet worden....
is zitten op je knieen of je gat ook goed?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zou gewoon zo snel mogelijk naar huis gaan. Rechtop in een open veld / lopend loop je wel wat meer risico dan gehurkt in een open veld, maar je loopt het risico wel korter. In mijn belevingswereld is een kleiner maar langer risico net zo erg als een korter groter risico. Daarnaast is in de regen op je hurken of op je kont erg oncomfortabel als je oud en krakkemikkig bent. Je wordt bovendien koud en nat. Lekker naar huis en in een warm bad.....

je eigen zo klein mogelijk maken.zitten op je achterwerk met opgetrokken knieen.ver weg van bomen en alles wat hoger langer is dan je zelf

Het is belangrijkom je zelf zo klein mogelijk te maken,hoe je dat doet maakt niet zoveel uit.

De bedoeling is dat de inslag niet via je hart kan (als je wordt geraakt). Dus als je handen en voeten aan de grond hebt ben je zeker zuur. Meestal zijn het flinke klappen dus als je met je billen op de grond zit, zit je hart daar toch wel vlakbij Het voordeel van staan is dat door de lengte van je benen de vitale onderdelen redelijk "hoog en droog" zitten. Echter je moet de afweging maken tussen bukken en de kans op geraakt worden zo klein mogelijk maken en rechtop staan, met HOPELIJK (er is geen garantie) minder schade Ik zou zo snel mijn oude benen me konden dragen me op ca 25 m afstand van iets hoogs proberen te begeven en dan het toch al kromme lijf voorover buigen en duimen dat het goed gaat Toegevoegd na 7 minuten: ha ha, nog een aanvulling, klinkt een beetje idioot maar het principe is waar. Zorg dat je altijd met een rol kippengaas op stap bent. Vorm die zo snel mogelijk tot een soort kooi en ga daar in staan. Dan heb je je eigen kooi van Faraday gemaakt en die zou je moeten beschermen, zie link ps ik lees even die link en mogelijk zijn de mazen van kippegaas te groot, wie durft het uit te testen?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

Wie in het open veld wordt overvallen door onweer en niet tijdig wegkomt kan zich het best zo klein mogelijk maken, door op de hurken te gaan zitten. Als je niet meer op je hurken kan zitten, heb je twee mogelijkheden: *Je moet je dan maar zo ver mogelijk voorover bukken, zodat je toch kleiner wordt. Belangrijk is, dat de voeten tegen elkaar gedrukt moeten zijn. Bij een inslag in de buurt loopt de stroom dan onder de voeten door, in plaats van een weg te kiezen door het lichaam. Of: *Ga op je knieën zitten en buig voorover met je hoofd omlaag. Ga niet plat op de grond liggen.

Bronnen:
http://hamradio.nikhef.nl/amrad/art/bliksem.htm
http://www.woodcraftsurvival.nl/natuurgewe...

Schuil in geen geval onder een boom: als de bliksem in de boom slaat kan er bijvoorbeeld een tak op je vallen! Ga ook niet op de grond liggen, dan kan de stroom op je lichaam overspringen. Heb je niets in de buurt waarin je kunt schuilen, ga dan op je hurken zitten. Je bent dan voor de bliksem een weinig interessante prooi. Let echter wel op je omgeving. De bliksem slaat over het algemeen in op het hoogste punt en als jij je net in dat ene hutje op de hei bevindt, dan zal dat het hoogste punt zijn en kun je beter buiten gaan zitten.

Bronnen:
http://www.hoedoe.nl/natuur-milieu/natuur/...

Door mijn ervaring met enorme spanningen en (dus) lange vonken/bliksems, is de plaats van blikseminslag behoorlijk onvoorspelbaar! Zelfs met een goede geleider in de buurt slaat de bliksem soms op een veel onlogische plaats in. Het je klein maken, (gehurkt, NIET op je zitvlak in het water gaan zitten en je klein en bol maken, heeft ook te maken met het feit dat bolvormige lichamen minder gaan sproeien bij hoogspanning. Die pakweg een meter hoogtewinst bij het hurken is veel minder belangrijk dan dat je als een geleidende "staaf" in de kale ruimte staat. Juist het bol maken levert het echte voordeel, omdat je veel minder snel gaat "sproeien" zal eer minder snel een streamer (hoofdontlading) via jou ontstaan dan wanneer je rechtop loopt. Daarom is een paraplu met een spitse punt bij onweer vragen om moeilijkheden. dat je kletsnat wordt is eigenlijk een voordeel, losse vezels plakken aan je lichaam en voorkomen ook het eerder genoemde sproeien (st Elmsvuur) wat (zeer) kort aan de inslag vooraf gaat. Dus klein maken en voeten naast elkaar zonder verder de grond ter raken en een bolle rug trekken maakt het moeilijk dat de lucht door jou (w vorm) ioniseert ter voorbereiding van de blikseminslag. DAN HET VOLGENDE: wordt iemand door de bliksem geraakt dan kan het hart stoppen (en dus ook de ademhaling). Na enige minuten start het hart meestal vanzelf weer, maar de ademhaling niet. dan overlijdt de getroffene alsnog door zuurstoftekort. Het is zeer nuttig iemand die door de bliksem getroffen is te beademen, start het hart dan weer, dan is een leven gered. Met deze aanpak is de kan dat je een bliksemontlading overleeft vrij groot!! Controleer bij deze specifieke reanimatie dus regelmatig op hartslag, door onjuiste hartmassage (als het hart dus weer is gaan kloppen) kan ook dat schadelijk zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100