Wanneer reken je een versnelde beweging überhaupt áls een versnelde beweging?

Kijk, een versnelde beweging is een beweging waarbij de snelheid toeneemt. In een afstand-tijd-grafiek kun je dat aflezen door middel van een schuine lijn naar boven.
Mijn vraag: Wanneer reken je een versnelde beweging überhaupt áls een versnelde beweging?
Als de snelheid groter wordt en de lijn loopt schuin naar boven maar niet recht zegmaar OF pas als de lijn RECHT schuin naar boven loopt dus zonder bochten en afwijkingen zegmaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iets is een versnelde beweging zolang de snelheid verandert. Als je lijn in het s-t diagram recht is, is de snelheid constant, dus heb je geen versnelling. Als de lijn in het s-t diagram niet recht is, heb je ergens in je beweging een versnelling. Een beweging noem je eenparig versneld als de versnelling constant gelijk is. Het s-t diagram in de afbeelding is een voorbeeld van een eenparig versnelde beweging

Een s/t diagram (tijd op de x-as; afstand/positie op de y-as) geeft de positie/afstand tov de tijd. Bij een schuine rechte lijn betekend dus dat de afstand evenredig is met de tijd. Je praat dan over een constante snelheid. Telkens als je een stap verder gaat in de tijd is je afstand met dezelfde waarde toegenomen als de vorige keren. Zou je lijn exact horizontaal zijn dan heb je dus dezelfde positie op ieder tijdstip en sta je stil. Heeft je s/t diagram een parabool vorm (ik beperk me tot de parabool voor een constante versnelling) dan leg je naarmate de tijd vordert niet meer dezelfde afstand af. Je snelheid verandert dan dus. Je bent aan het versnellen. Telkens als je dus een stap verder gaat in de tijd is de afstand die je afgelegd hebt daarmee groter. In een v/t diagram (tijd op de x-as; snelheid op de y-as) betekend dit dat je voor een constante snelheid een horizontale rechte lijn hebt (op ieder tijdstip is de waarde voor de snelheid hetzelfde). Loopt de lijn _op_ in een rechte lijn dan heb je een eenparig versnelde beweging (de waarde voor snelheid loopt dan evenredig op met de tijd). Zorg dat je de s/t en v/t (en a/t voor versnelling tov tijd) diagrammen niet door elkaar haalt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100