Is het in het heelal koud ?

In ons scheikunde boek stond dat het in het heelal koud is, maar als het nou in Nederland overdag is en dus de zon schijnt op Nederland, en je word omhooggeschoten in een raket en je stapt daarna uit je raket boven nederland en zweeft daar een beetje rond, dan schijnt de zon toch op je ? en dan is het toch niet koud ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De zonnestralen zelf zijn niet warm, maar ze verwarmen datgene waar ze op vallen. Vergelijk het met een magnettron. De lucht in de magnetron wordt niet warm (zoals bij een over wel gebeurd) , maar het eten wel. Het eten kan dan de lucht weer opwarmen. Hetzelfde gebeurd met de zon. Doordat de zon op de aarde valt wordt de grond (en de huizen, en jij) warm, en de aarde warmt de lucht weer op. Op warme dagen kun je dat ook voelen. Houd je hand maar eens vlak boven het asfalt, en daarna een meter of 2 erboven. Je zult voelen dat het vlak boven het asfalt een stuk warmer is. Per 1000 meter die je omhoog gaat gaat de temperatuur ongeveer 6 graden omlaag. Wederom, dit kun je zien aan het feit dat bovenop bergen vaak sneeuw ligt, hoger is het dus kouder. En in het heelal ben je nog verder weg van de aarde en andere dingen die het opwarmen, dus is het daar heel koud.

Toch is het heel koud. De laagste temperatuur die bestaat is circa -270 graden celcius. Zo koud is het in het heelal.

De temperatuur is heel wisselend, in een absoluut vacuum zou de temp 0 Kelvin zijn, maar in sterrenstelsels kan het veel warmer zijn. De temperatuur wisselt dus nogal. Als je boven de aarde uitstapt en zonlicht ontvangt zul je het erg warm krijgen aan de zonkant van je lichaam, aan de donkere kant is het dan erg koud! Overigens zolang het heelal blijft uitdijen zal het steeds kouder worden.

In direct zonlicht kan het zeer warm zijn vanwege de stralingswarmte. Zodra je echter in de schaduw van een object (zoals een planeet of een maan) komt, zakt de temperatuur direct tientallen zo niet honderden graden. De temperatuur van het heelal (door stralingswarmte opgewarmde objecten niet meegerekend) is zoals eerder vermeld -270 graden Celsius.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100