Hoe kan het dat '~stilstaand' zuiver zoet water bij -3°C toch niet bevriest?

Ik heb het over het Vostok meer op Antarctica , een groot meer van 15 000 km² onder een 2km dikke ijslaag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor een deel geef je zelf de oplossing al aan. Het vriespunt van water is afhankelijk van de temperatuur en DRUK. De gemiddelde temperatuur van het water in het Vostokmeer is inderdaad ongeveer −3 °C; het water blijft vloeibaar onder het normale vriespunt vanwege de hoge DRUK van het bovenliggende ijs. De geothermische warmte van de aarde verwarmt de bodem van het meer en het ijs boven het meer isoleert het water van de lage temperaturen aan de oppervlakte van het ijs. Wat betreft de 3 aggregatietoestanden van water geeft bijgaande site een aardige informatie.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Water

15000 km, wellicht is daar eruptie van lava. Net als gijzerbronnen in Ijsland. Het zal in iedergeval met de hete kern van de aarde te maken hebben die zijn uitwerking op die diepte ook nog heeft. Toegevoegd na 1 minuut: Op de diepte van 2 km onder een laag van 15.000 m2 ijs :)

IJskristallen hebben onregelmatigheden nodig om te vormen. In stilstaand water zijn deze onregelmatigheden niet aanwezig, waardoor het water vloeibaar blijft. Bij een lichte verstoring van het water, zal het echter snel in ijs veranderen. Water in deze toestand wordt ook supergekoeld genoemd. De andere kant op werkt het net zo; als je een glas stilstaand zuiver water verwarmt in een magnetron (zonder het draaiplatform), zal het pas in stoom veranderen wanneer het verstoord wordt. Toegevoegd na 3 minuten: Al heet het de andere kant op natuurlijk niet "supergekoeld", maar kookvertraagd.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=jouKXytWD8g

Het vriespunt van water is afhankelijk van temperatuur en druk. Twee km ijs geeft een druk van 180 bar als ik het goed heb. P=-395.2*((T/273.16)^9-1)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100