Hoe kan het dat extreme kou(bijv stickstof) aanvoelt als verbranden

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat extreme kou en extreme hitte hetzelfde doen met je cellen. Ze 'verbranden' namelijk het weefsel en de zenuw krijgt hetzelfde gevoel door.

Dat komt omdat in eerste instantie het zo is dat je lichaam een extreem temperatuurverschil voelt ten opzichte van de gebruikelijke 20 graden Celcius, en een impuls doorstuurt naar de ruggemerg, waar het gelijk al omgezet wordt in een signaaltje dat je je hand moet terugtrekken. Het is dus niet langs je hersenen geweest, want dat zou te lang duren. Dus kun je zo snel niet bepalen of het warm of koud was. Een andere verklaring is er gewoon niet ;) Toegevoegd na 2 minuten: Dit is nog wat extra toelichting: Het signaaltje is natuurlijk hetzelfde, omdat er in beide gevallen een groot temperatuurverschil is, en in beide gevallen je cellen kapot gaan door dat verschil. Vandaar dat je uit hetzelfde signaaltje hetzelfde effect en gevoel krijgt. Houd je dit voorwerp echter langer vast, zal het signaaltje naar de hersenen gaan en dan kun je voelen of het warm of koud is.

Brandwonden kunnen ontstaan door contact van de huid met hete gassen, vloeistoffen of andere materialen. Extreme koude, zoals aanraking van vloeibare stikstof, heeft hetzelfde effect op de huid als hitte en worden soms ook vrieswonden genoemd. Toegevoegd na 1 minuut: Het voelt niet allen het zelfde aan, het is ook het zelfde de huid is beschadigd. Toegevoegd na 2 minuten: Mocht u onverhoopt spatten vloeibare stikstof op de huid krijgen, behandel de plek(ken) dan als een tweede- of zelfs derdegraads brandwond; spoel ze met veel schoon water en laat u behandelen door huisarts, GGD of ziekenhuis.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandwond
http://www.hoekloos.nl/international/web/l...

Het is niet zozeer verbranden wat je voelt, maar het verschil in temperatuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100